Oglas
· · Komentari: 0
roditeljstvo

Zašto je važno da pustite tinejdžere da se oblače kako žele?

Oblačenje je jedan od najvažnijih delova u traženju i iskazivanju sebe u periodu adolescencije. Stil oblačenja ima ključnu ulogu u odrastanju tinejdžera, zbog čega je vrlo važno kao roditelj postupiti na pravi način.

1608192741_Depositphotos_254318618_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Adolescencija je vrlo važan period odrastanja, u kom osoba uči da donosi svoje odluke i da ima određene odgovornosti. Prostor u kom deca tog uzrasta najviše vole da istražuju svoju slobodu jeste oblačenje. Kraj osnovne i srednja škola su period kada dete gradi sopstveni stil.

Kada sa tinejdžerom razgovarate o odevanju, važno je da obratite pažnju na to koliko garderoba znači za njih.

Oni možda ne vide problem u tome da nose istu majicu danima ili da nose šorts iako je hladno. Važno je da na suptilan, ali i afirmativan način vodite dete i pomognete mu u pronalaženju ličnog stila.

Pročitajte još: Pet načina da pomognete detetu da uradi DOMAĆI ZADATAK

Biranjem odeće oni pokušavaju da istraže celokupan sopstveni identitet. 

Odeća je mnogo više od samog izgleda

Važno je da mu date slobodu, bez obzira na to da li idete sa njim u kupovinu ili ne. Tada se često može desiti da odbiju odeću koju im vi kupite,  jer se ne osećaju kao svoji u tome. Razgovor o onome šta vole je odličan način da im pokažete da vas interesuje njihov svet, a time ćete izbeći i trošenje novca na nešto što neće nositi. 

Foto: Deposit

Odećom oni traže sopstveni identitet, zato morate da im date prostora da eksperimentišu. Negativne komentare sa vaše strane deca mogu osetiti kao napad na njihovu ličnost i samopouzdanje. Iako vam se čini da su ti komentari bezopasni, njih to može ozbiljno povrediti. Roditeljska podrška i ohrabrenje mogu napraviti ogromnu razliku, naročito ako dete ne nailazi na pozitivne komentare drugara.

Pročitajte još: Najgori su sa 12 godina, a sa koliko su NAJSLAĐI?

U tom periodu, način oblačenja vrlo lako pokazuje u kakvoj se sredini kreće dete.

Koristite trendove da ih naučite lekciju

Trendovi imaju moć da se približe tinejdžerima, mada nekada ih mogu i ograničavati. Mogu se osećati loše po pitanju odeće jer nemaju ono što je u tim momentima popularno. 

Cene luksuznih stvati nekad mogu dovesti decu do mržnje prema nečemu što su do pre samo nekoliko nedelja obožavali. Iako zaluđenost skupim stvarima može biti ozbiljan problem, važno je da ih naučite o donošenju odluka po pitanju finansija,  kvaliteta i o funkcionisanju industrije širom sveta.

Pročitajte još: Četiri životne situacije u kojima nikada NE SMETE DA LAŽETE decu!

Pri određivanju sopstvenog stila, važno je da im date prostora da eksperimentišu sami. Budite pažljiviji kada razgovarate o njihovim izborima, shvatite da je to jedan lični proces i da će vaša kritika vrlo lako biti pogrešno protumačena. Afirmacijom i lepim predlozima, pomoći ćete svom detetu u izgradnji dobrog stila.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas