· · Komentari: 0

TANJIR S VODOM SPAŠAVA STVAR: Trikovi za negu biljaka koje su koristile naše bake

Jednostavni trikovi koji će vam pomoći da imate najzdravije biljke.

1633199827_flower-g185d990c1_1920.jpg
Foto: Piksabej

Kada je reč o nezi biljaka, složićete se da su naše bake uvek znale najbolje. Delimo najbolje trikove i savete za negu biljaka, pa nastavite da čitate da biste ukrali njihove genijalne savete.

Pročitajte još: Kako oživeti umiruću sobnu biljku? Prvo treba da uradite OVO i sigurno ćete je oporaviti

Pospite ljuske jaja oko svojih biljaka

Pitate se kako ‘nahraniti’ svoje lisnate bebe i obezbediti im dodatne hranljive materije i minerale? Zeleni palčevi će znati ovaj trik. Pospite biljku napuknutom ljuskom jaja kako biste zemljištu obezbedili bogat izvor kalcijuma. Biljkama treba kalcijum za pravilan razvoj i rast ćelijskog zida. Osim toga, ljuske jaja pomažu u odvraćanju puževa, insekata i drugih insekata koji žvaću biljke. 

Za stvaranje vlažnosti koristite tanjir

Ovo je za sve vaše tropske biljke koje vole vlažnost. Znate one koje izgledaju zavodljivo lepe, ali vam ne govore koliko će im biti teško da prežive. Da, one. Mnoge biljke zahtevaju dobar nivo vlažnosti da bi preživele (vlažnost koju većina nas prirodno nema u svojim domovima). Ako nemate ovlaživač vazduha pri ruci, postavite tanjir sa vodom blizu ili pored biljke. Kako voda isparava, nivo vlažnosti oko biljke će se povećati. Nema više tankog, suvog lišća.

Svetlo za "dugonoge"

Jeste li ikada čuli izraz „dugonogi“? To se dešava kada uspostavljene biljke postanu previsoke ili teške i na kraju se prevrnu. Jedan od razloga zašto biljke postaju dugonoge je nedostatak odgovarajućeg osvetljenja. Biljke kojima su potrebni umereni do jaki svetlosni uslovi savijaće se prema najbližem izvoru svetlosti i izrašće znatno duže stabljike, pa će po prirodi postati vretenaste i neugledne.

Da biste smanjili šanse za nogu, pre nego što kupite svoje lisnate drugove, informišite se o njima. Uskladite količinu svetlosti sa njihovim stvarnim potrebama.

Koristite samozalivajuće biljne šiljke

Zaboravili ste da zalivate svoje biljke? Šiljci za zalivanje biljaka pomažu u održavanju tla vaše biljke čak i kada ne možete da ih zalijete. Šiljke možete napraviti i sami pomoću prazne flaše ili kanapa.

Okupite svoje lisnate prijatelje zajedno

Biljke, poput ljudi, bolje funkcionišu sa prijateljima. Biljke često zahtevaju viši nivo vlažnosti nego što većina unutrašnjih prostorija može da obezbedi. Biljke prirodno ispuštaju vodenu paru kroz svoje lišće tokom procesa transpiracije. NJihovo spajanje stvara džep visoke vlažnosti u inače suvom zatvorenom okruženju.

Ostaci hrane kriju tajnu

Želite da dodate još biljaka u svoju kolekciju? Vreme je da oslobodite svoj unutrašnji kreativni genije. Većina ostataka hrane iz voća, oraha i začinskog bilja može se koristiti kao seme za uzgoj više lisnatih prijatelja. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.