Oglas
· · Komentari: 0

Kako se gaji ANTHURIUM? Neobična biljka koja će vam u dom uneti tropski duh

Anthurium se još naziva cvet repa, flamingov cvet, i plamenac

1709649904_shutterstock_2098603609.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Anthurium je rod od oko 1.000 višegodišnjih biljaka poreklom iz Severne i  Južne Amerike i Kariba. Mogu se uzgajati na otvorenom u tropskoj klimi, ali se češće drže kao sobne biljke ili u staklenicima zbog njihovih specifičnih potreba za negom.

Takođe se nazivaju cvetovi flaminga zbog svojih jedinstvenih cvetova koji su obično jarkocrvene, bele ili zelene boje.

Mnogi anturijumi su penjači i svima je potrebna visoka vlažnost i toplota da bi uspeli.

Nega anthuriuma

Svetlost

Anthurijumi više vole sunce nego senku, ali previše direktne svetlosti može da sprži lišće, dok nedovoljno osvetljenje uzrokuje slab rast i malo cvetova. Prostor sa visokom vlažnošću kao što je kupatilo je dobar izbor.

Zemljište

Anturijumi rastu slično kao orhideje, tako da zemljište treba da bude dobro drenirano kako bi se obezbedila adekvatna cirkulacija vazduha oko korena. Posadite ih u saksiju sa dobrom drenažom sa mešavinom za orhideje i sobne biljke u razmeri 50:50.

Zalivanje

Držite zemlju vlažnom i nikada ne dozvolite da se potpuno osuši. Ako biljku gajite unutar doma zalivajte je otprilike jednom nedeljno ili kada je vrh zemlje suv na dodir.

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas