Oglas
· · Komentari: 0
cveće

"KRALJICA BALKONA": Surfinija je NAJZAHVALNIJI cvet: Evo kako da vam cveta od maja do oktobra

Surfinije su jedne od najzahvalinijih cvetnica i svaki balkon ili ograda izgledaju veličanstveno pod njihovim cvetovima koji cvetaju od maja do oktobra

1650879726_flowers-gabbe3a8d0_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Viseće petunije, kako su još poznate u narodu, dolaze u raznim bojama: mogu biti bele, žute, ljubičaste, ružičaste i crvene i sigurno će ostaviti utisak na svakoga ko baci pogled na vašu terasu. 

Sa vama ćemo podeliti osnovna pravila za negu "kraljica balkona" kako biste uživali u bujnom i zdravom cveću.

Sadnja surfinija

Možete da ih uzgajate iz semena ili iz rasada, s tim što je uzgoj iz rasada mnogo lakši. Seme je sitno i traži mnogo svetlosti da bi proklijalo.

Ako ih uzgajate iz semena, posejte ga 10 do 12 sedmica pre nego što ćete cveće rasaditi napolju. Kada biljka formira tri lista, možete da je presadite napolju.

Pročitajte još: Ove biljke NIPOŠTO nemojte saditi pored LUKA u bašti - ni jedno ni drugo vam neće uspeti

Ako se odlučite da kupite rasad, što cvećari preporučuju kao lakši put gajenja ove biljke, posle poslednjeg prolećnog mraza presadite je na svetlo sunčano mestu u dobro proceđeno zemljište i tu držite dok ne krenu visoke prolećne temperature.

Sve petunije, pa i surfinije, uspevaju i u delimičnoj senci, ali će u takvim uslovima imati manje cvetova. Dobro je da biljke budu zaklonjene od vetra.

Foto: Piksabej

Za uzgoj u saksijama, koristite mešavinu supstrata sa belim tresetom. I pored toga što surfinija ne pušta dubok koren, za uspešan uzgoj zasadite je na dovoljnoj dubini da zrela biljka može lepo da se učvrsti.

Jedna biljka je dovoljna za saksiju prečnika 20 cm. Viseće petunije se neretko uzgajaju u žardinjerama i sandučićima, pa je preporuka da posadite tri do pet biljaka u jednu veliku posudu.

Održavanje i zalivanje

Surfinije bi tokom leta trebalo da držite u hladovini, ali na mestu koje nije hladno. Ako je budete gajili na previše toplom mestu, biljka će biti neugledna, bez forme, sa dugačkim stabljikama i malim brojem cvetova.

Kada biljka formira lep, grmoliki oblik, temperatura iznad 12 stepeni Celzijusa će pospešiti cvetanje. Kompost u kome je surfinija zasađena trebalo bi da bude prilično vlažan, ali ne i natopljen.

Pročitajte još: PET BILJAKA ZA NAJLEPŠI BALKON U KRAJU: Napravite elegantnu cvetnu oazu nestvarnog mirisa (FOTO)

Ako primetite da lišće surfinije žuti u ranoj fazi rasta, to je najverovatnije posledica sušenja biljke. Kada je zalivate trudite se da ne kvasite listove ili bar da na se na njima voda ne zadržava predugo, jer to pogoduje razvoju sive plesni i pepelnice.

Takođe, biljke ne smeju biti mokre tokom noći.

Ako držite surfinije na sunčanom mestu, preko leta ćete morati da ih zalivate dva puta dnevno, a ako su u hladu biće dovoljno jednom dnevno.

Prihrana

Prihranu sufrinija trebalo bi da počnete tri sedmice posle sadnje, posle čega nastavljate da je prihranjujete jednom nedeljno.

Ova biljka traži negu i posvećenost, a ključ za uspešno uzgajanje surfinija je redovna prihrana jednom sedmično i čišćenje od precvetalih cvetova.

Za uspešan rast ovog cveća, za prihranu će biti dovoljno univerzalno tečno đubrivo.

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas