Oglas
· · Komentari: 0
CVEĆE

Mnogi imaju OVAJ CVET u bašti, a ne znaju njegovu pravu simboliku: Zevalica je biljka koja može da otkrije LAŽ

Za zevalicu se veruje da ima posebnu moć.

1632585210_big-snapdragon-167928_1920.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Zevalica je cvet koji možemo videti u mnogim baštama širom Srbije. Ona je otporna i nezahtevna biljka koja može da prezimi na otvorenom, i već u proleće ponovo cveta u prelepim bojama.

Može se naći u raznim nijansama i bojama: od bele, preko žute i narandžaste, pa sve do roze i crvene, a prelepo izgledaju kada se na jednom mestu nalazi po nekoliko boja.

Pročitajte još: Ako još niste upoznali srodnu dušu, GAJITE ovo CVEĆE: Tri biljke koje privlače LJUBAV

U našim krajevima zevalica obično prezimi na otvorenom prostoru i cveta od ranog proleća pa sve do zime. 

U slučaju kada su zime blage, cvet zevalice može da se vidi i u tom periodu.

Zanimljivo ime

Zevalica je biljka sa zanimljivim imenom, koje je dobila prema svom izgledu - kada se cvet otvori, izgleda kao da zeva.

Zevalica se na latinskom zove "Antirrhinum majus", što u prevodu znači "cvet koji liči na nos".

Engleski naziv ove biljke je "snapdragon", jer njen cvet podseća na glavu zmaja koji je sklopio čeljusti, dok se grčkom jeziku zove "kynokephelon," odnosno "pseća glava".

Foto: Piksabej

Simbolika

Osim što spadaju u dekorativne biljke, zevalice imaju i posebno značenje i simboliku.

Predstavljaju snagu jer mogu da rastu na kamenitim i nenaseljenim područjima, a dovode se i u vezu sa erotskom energijom, jer su ih navodno nekada ljubavnici poklanjali jedno drugom, kao znak da im je još stalo do veze.

U nekim kulturama veruje se da ovaj cvet ima posebnu moć da spreči i otkrije laž.

Takođe, vlasnicima bašte u kojoj raste donosi unutrašnju snagu koja im je neophodna za prevazilaženje izazova.

Prema verovanju, zevalice treba pokloniti ljudima koji su prevazišli neki životni izazov ili se trenutno suočavaju sa prekretnicom u životu.

Foto: Piksabej

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas