Oglas
· · Komentari: 0

PELENE ZA SAKSIJSKO CVEĆE: Evo kako da ih koristite da biljke ostanu zdrave i da NIKAD NE BUDU "ŽEDNE"

Zanimljiva ideja za baštovanstvo: umesto kristalnih đubriva, koristite pelene na dnu saksija kako biste zadržali vlagu. Ovo je neortodoksno, ali veoma efikasno rešenje i takođe je pristupačnije od korišćenja komercijalnih proizvoda za baštu

1648812928_garden-g73dc529ce_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Postavljanje pelena na dno saksije će zadržati vlagu, što je odlično rešenje da biljke budu sveže i snažne. Pelene će pomoći da saksije ostanu vlažne, posebno tokom leta.

Pelene u osnovi deluju isto kao komercijalni kristali za hidrataciju vode, ali su pristupačnije. Pelene sadrže kristale polimera koji upijaju vodu i koji upijaju vodu i šire se kada su mokri. Ako stavite pelenu u saksiju, polimeri će apsorbovati vodu kada zalivate biljku i postati rezervoar za biljku kada se osuši. Ovo će efikasno održati vašu biljku vlažnom.

Pročitajte još: Uz OVU MEŠAVINU vaše biljke u bašti BUJAJU i daju DUPLE PRINOSE - organsko đubrivo koje možete sami napraviti (RECEPT)

Kako koristiti pelene

Pratite ove jednostavne korake da biste koristili pelene u saksijama:

  • Stavite koru na dno saksije. Najbolje je koristiti mešavinu kore i malo stare zemlje iz prošlogodišnje saksije.
  • Napravite rupe na spoljašnjoj strani neiskorišćene pelene kako bi voda mogla da se ocedi.
  • Stavite pelenu sa unutrašnjošću nagore u saksiju, na koru.
  • Dodajte zemlju za saksiju preko sloja pelena. Možete kupiti komercijalno zemljište za saksije ili ga napraviti sami. Dobra domaća zemlja za saksije sastoji se od: 25% stare zemlje iz prošlogodišnje saksije, 25% tresetne mahovine (pomaže u zadržavanju vode), 25% vermikulita (sredstvo za uklanjanje grudvica) i 25% nove zemlje za saksije.
  • Rasporedite svoje biljke u saksiju. Koristite biljke kojima je potrebna vlaga. Različite vrste cveća obično najbolje funkcionišu.
  • Pospite zemlju oko cveća. Dodajte malo granula biljne hrane sa sporim oslobađanjem na vrh.

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas