· · Komentari: 0

Šest biljaka koje teraju insekte: NJihov miris ih odbija, a lako se gaje u stanu

Rešite se insekata na prirodan način

1659718393_hriz.jpg
Foto: A.M.

Leto je period godine kada buba i ostalih insekata ima najviše, a jedan su od manje prijatnih prizora u domu. Postoje razni sprejevi i uređaji koji ih teraju, ali oni mogu sadržati ne tako zdrave hemikalije.

Umesto toga, rešite ih se na prirodan način - uz pomoć biljaka. 

1. Bosiljak - Ne samo što je sjajan dodatak jelima, on se koristi i u medicini. Osim toga, miris ove lekovite biljke ne privlači insekte, već ih tera. Postavite saksije bosiljka ispred ulaznih vrata ili u dnevnoj sobi. Lak je za pdržavanje, dekorativan, a uz sve to pteraće dosadne bube.

Pročitajte još: Najbolje vreme za ZALIVANJE BILJAKA tokom letnjih vrućina

2. Hrizanteme - One su sjajni prečišćivači vazduha i toksina. OSim toga, odbijaju razne štetočine poput bubašvaba, vaši, buva, krpelja, mrava, stenica i vaši. Vrlo su dekorativne i možete ih postaviti po celoj kući.

3. Lavanda - Najčuvenija po svom neodoljivom mirisu i nežnoj boji. Deluje opuštajuće na naš organizam i ublažava stres. Dobra stvar je što insektima ne prija miris ove biljke. Efikasno odbija moljce, pa se nekada stavljala u ormar. 

4. Neven - Miris i ove lekovite biljke ne pogoduje insektima. Pored lavande, neven dosta efikasno odbija komarce.

Pročitajte još: Biljka MESOŽDERKA: Sve što treba da znate o njoj i kako da je gajite

5. Ruzmarin - Još jedna lekovita i začinska biljka koja daje posebnu aromu jelima. Može se saditi u zatvorenom i otvorenom prostoru. Takođe, sjajno je prirodno sredstvo protiv moljaca, te ga možete staviti i u ormare ili fioke.

6. Nana - Osvežava vaš dom i tera insekte. OD eteričnog ulja ove biljke možete napraviti prirodno sredstvo protiv komaraca, a posebno ćete pojačati njeno dejstvo ako dodate malo alkoholnog sirćeta.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.