· · Коментари: 0
ЧУВАЊЕ ВОЋА

ВИШЊЕ чувајте у кутији, МАЛИНЕ у папирнатој кеси, а остало воће на СЛЕДЕЋИ НАЧИН

Сезонско домаће воће нам је кратко доступно, па смо га жељни, колико год да га једемо. Да му додатно не бисмо скратили рок употребе, важно је да га правилно чувамо на следећи начин.

1593774037_borovnice.jpg
Фото: Пиксабеј

Вишње би требало држати у добро затвореним кутијама. Немојте их одмах прати, већ непосредно пре јела, јер и најмања влага на плодовима подстиче развој плесни.

Прочитајте још: ПРОЗОР, микроталасну или ТУШ кабину ЕФИКАСНО ЧИСТИ ситница коју имате у КУХИЊИ

Брескве се, као и остало коштуњаво воће, могу чувати на собној температури, ако нису потпуно сазреле, а зреле у фрижидеру. То важи и за нектарине, али је најбоље да их држите на собној температури дан-два пре јела, како би омекшале и развиле пуну арому. Уколико су плодови кајсије мало зеленији, чувајте их на собној температури, а потпуно зреле у фрижидеру.

Најосетљивије је бобичасто воће, чувајте га у папирнатим кесицама у малој количини.

Крушке можете држати на полицама неколико недеља, а најбоље је у папирним кесама. Ово се односи само на плодове који нису потпуни омекшали. Ако желите да им убрзате сазревање, ставите међу њих понеку јабуку. Смокве никако не воле влагу, па их не треба држати у затвореним кутијама, радије их оставите у папирним кесама, у фрижидеру. Најдуже ће, ипак, опстати ако их држите у фрижидеру, на тањиру или у чинији, чак и до недељу дана.

Док је зелено и тврдо нека стоји у посуди на столу Фото: Пиксабеј

Најосетљивије је бобичасто воће (малине, купине, боровнице). Немојте га паковати у великим количинама, јер горњи слојеви тежином могу да оштете плодове на дну. Ово нежно воће веома је осетљиво на влагу, па га чувајте у отвореним чинијама или у паприним кесама.

Да не би проклијао кромпир мора да се покрије.

Лекари саветују да треба да будемо опрезни када је реч о конзумирању проклијалог кромпира. Наиме, кромпир садржи соланин, штетно једињење које служи као природни пестицид. У повећаној концентрацији се налази у зеленом, оштећеном или проклијалом кромпиру.

Прочитајте још: Погледајте ТРИК како да вам ИНСЕКТИ не упадају у пиће док се одмарате у башти

Уколико, ипак, користите проклијали кромпир, обавезно му уклоните клице! Токсичне су и могу да изазову главобољу или тегобе у варењу. Баците га и ако је мекан и смежуран. Користите искључиво тврд и здрав кромпир.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.