· · Коментари: 0
САВЕТИ

Испробајте ове 4 ЈОГА позе за лечење артритиса

Артритис се сматра хроничним инфламаторним поремећајем који најјчешће погађа руке и стопала.

1618762642_Depositphotos_253183206_s-2019.jpg
Фото: Депоситпхотос

Међутим, ствари су се у великој мери промениле и све млађе генерације постају жртве ове болести. Штавише чини се да су жене знатно осетљивије по питању артритиса. Један од главних узрока појаве ове болести је недостатак истезања и вежби за зглобове у дневној рутини једне савремене жене.

Прочитајте још: Заборавите на воду после тренинга, попијте ОВО пиће и сагорећете масти

Артритис се сматра хроничним инфламаторним поремећајем који најјчешће погађа руке и стопала. Ово стање утиче на слузницу ваших зглобова, узрокујући болно отицање које може довести до ерозије костију и деформације зглобова. Главни симптоми артритиса су отечени зглобови, прекомерни умор, исцрпљеност, укоченост као и опипљиви чворови под кожом. Артритис је подмукла болест која прво напада мање зглобове попут оних на рукама а да би се постепено ширила по телу.

Прочитајте још: Јача рамена, смањује целулит... Зашто треба да ПРЕСКАЧЕМО ВИЈАЧУ?

Како бисте се ефикасно изборили са артритисом и ослободили се болова који могу постати само још интензивнији, предлажемо вам да испробате ове јога асане.

1. Поза детета

Поза детета је једна од најједноставнијих вежби јоге коју са лакоћом могу да изводе и почетници. Ова је поза идеална за загревање пре мало интензивнијих вежби јер истеже цело тело и опушта укочене делове. Потребно је да клекнете, и да благо размакнете колена. Потом спуштајући задњицу на пете, испружите руке ка напред док вам груди не дотакну колена. Глава треба да вам је ослоњена на стручњачу за вежбање. Ова вежба повећава опсег покрета ваших колена и зглобова у раменом појасу.

2. Колена на грудима

Ова поза се сматра идеалном за отварање кукова. Посебно је погодна при лечењу тегоба у желуцу и ублажавања болова у коленима. Потребно је да легнете на леђа и да савијете колена повлачећи их ка телу. Затим обема рукама повуците колена ка грудима и благо се љуљајте с бока на бок. Потребно је у овом положају да останете од 30 – 60 секунди.

Прочитајте још: Колико је вежбање добро за ПАМЋЕЊЕ? Резултати ће нас покренути

3. Поза мост

Ово може бити изазовна поза за почетнике као и за све оне који пате од јаких болова у пределу зглобова изазваних артритисом. Њеним извођењем јачате зглобове на прстима, раменима, уједно отварајући грудни кош и истежући кукове. За извођење ове вежне треба да легнете на под и да савијете колена и лактове. Руке треба да су вам изнад главе и да имате стабилан ослонац док се подижете у позу моста. Снагом стопала и шака треба да формирате позу моста и да држите овај положај најмање 30 секунди.

Прочитајте још: Једноставан ТЕСТ којим ћете проверити у ком су стању ваши МИШИЋИ

4. Поза голуба

Поза голуба вашем телу обезбеђује невероватан ниво истезања. Она је савршена за отварање кукова, при чему делује на сва зглобна подручја вашег тела. Специфична је по томе што јача предео препона што је посебна погодност за жене. Ову позу започињете у четвороножном положају, а ваш следећи корак је савијање једне ноге у колену и њено избацивање ка напред, са истовременим исправљењем друге ноге и њеним забациванем уназад. Руке у овом положају треба да су вам високо забачене иза главе а дланови спојени.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.