· · Коментари: 0
испијање коктела

Да ли знате како се правилно пије коктел? БАРМЕН открио највећу грешку коју људи праве! (РЕЦЕПТ/ФОТО)

У разговору са барменом познатог београдског кафића на Славији, сазнали смо која је највећа грешка коју праве љубитељи коктела.

1623851526_margarita-1839361_1920.jpg

Култура испијања коктела у Србији

Саша (27), који је бармен већ пет година, каже да култура испијања коктела није развијена у Србији. 

- Не постоји много места у Београду где ћете попити врхунски коктели, али прави љубитељи знају где да иду да би добили најбољу услугу. Људи код нас углавном скрнаве коктеле захтевима да имају што више алкохола у пићу. Ово је погрешно из разлога што сваки коктел има своју рецептуру и састојци су пажљиво избалансирани.

Гости најчешће праве грешку код испијања коктела. Неки коктели захтевају време испијања краће од десет минута.

Наводи и да се врхунски коктел не може направити за мање од десет минута.

Фото: Ј. П. 

Лед је део рецепта за већину коктела

- Прављење коктела подразумева читав низ радњи које бармен предузима са дужном пажњом. Чаша у којој ће се служити коктел мора бити расхлађена, затим се миксују састојци (то може бити шејковање, стировање или блендовање) и за крај, треба посветити посебан моменат гарнишу, односно украшавању пића различитим воћем, цветовима и слично.

Мисле да ће добити више пића ако траже коктел са мање леда. Сваки коктел има рецептуру и од ње не треба одступати уколико је усавршена.

- Гости греше када траже да им се послужи коктел са мање леда. Мисле да ће тако добити више пића у чаши, али то је велика заблуда, јер ће увек добити исту количину, будући да се коктел прави по одређеној рецептури. За оне који мисле да ако имају мање леда у чаши, пиће ће бити мање хладно, могу да поручим да је научно доказано да се пиће које има мање леда у себи, брже хлади.

Фото: Ј. П. 

Како се испија коктел?

Највећа грешка коју људи праве

Коктеле без леда можете да пијете темпом који вама одговара, али најважније правило, где већина гостију греши, је да коктел који се служи са ледом треба да попијете за 10 минута, максимално. Ово је најоптималније време испијања.

Време испијања коктела је битно из разлога што кад се лед истопи, он разводни коктел и то више није исто пиће. Прави зналци увек брзо испијају коктеле са ледом, управо из овог разлога - каже Саша.

Рецепт за Маргариту

Саша је са нама поделио рецепт за класичан коктел, за који каже да жене највише траже током целе године.

Састојци: 

  • 4 цл текиле
  • 2 цл трипл сека
  • 3 цл сока од лимете

Помешајте све састојке у шејкеру (уколико немате шејкер, једноставно их промешајте у чаши) и послужите са ледом.

 ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ   

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.