Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ако желите да смањите жељу за слаткишима и подстакнете процес мршављења, придржавајте се ових ШЕСТ СТВАРИ ПРЕ И ТОКОМ ДОРУЧКА

Започните дан на здравије начине

1683811747_shutterstock_188434373.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

До сада смо научили да доручак не треба да се прескаче. А одабир здравих намирница за почетак дана је један од најефикаснијих начина за постизање жељене тежине и за целодневно смањење жудње за нездравом храном. Зато је важно да детаљно и квалитетно испланирате свој први оброк, јер он утиче на све остало.

Доносимо вам 6 најлакших и најбољих савета за квалитетан доручак:

Избаците рафинисани шећер

Важност избегавања рафинисаног шећера није никаква тајна, али то је посебно битно када је реч о доручку, којем је циљ да вас напуни храњивим материјама за неколико наредних сати.

Слаткиши попут ролница са циметом, крофни и чоколадних кроасана јесу укусни, али никако не помажу у смањењу жудње за слатким и губитку килаже.

- Уз њих ћете само да уђете у зачарани круг жудње за слаткишима јер повећавате шећер у крви који потом нагло пада и организам почиње да тражи нову дозу, објаснила је нутриционисткиња Тами Лакатос, наводи тпортал.хр.

Доручкујте увек у исто време

Рутина доручковања у исто време је добра идеја, јер вам омогућава да испланирате време на начин увек стигнете да се позабавите припремањем здравог доручка и да избегнете ужурбано једење производа купљених у најближој пекари.

- На пример, ако знате да ће вам прерани доручак узроковати глад и нервозу већ у преподневним сатима, сачекајте сат дуже како бисте током целог дана лакше пратили свој режим исхране, без жеље за брзинском и нездравом ужином. Исто тако, ако знате да ћете целог дана да осећате глад предуго чекајући с доручком, покушајте да се организујете тако да га поједете барем сат раније, рекла је нутриционисткиња.

Умерено солите

Ако желите да изгубите килограме, посебно је важно да избегавате храну с високим уделом соли. Наиме истраживања су показала да управо она појачава жудњу за већим количинама хране!

Храна коју би требало да избегавате, а за коју на прву можда не бисте помислили да има велику количину соли, подразумева намирнице као што су кекс, мафини и кроасани, а ту су и сухомеснати производи и сир који обилују њоме, као и калоријама и масноћама, те се притом тешко вари.

Конзумирајте намирнице богате протеинима

Стручњаци тврде да су управо протеини кључни за смањење телесне тежине јер помажу у топљењу масноћа и јачању мишића и подстичу осећај ситости.

- Протеини успоравају пробаву и одржавају стабилни ниво шећера у крви, услед чега се смањује нагла жудња за слатким или сланим. Добар извор протеина за доручак су јаја, крављи сир, грчки јогурт и тофу, каже Лакатос, наводи тпортал.хр.

Попијте две чаше воде чим устанете

Испијање две чаше воде одмах након устајања из кревета, пре доручка, смањује осећај глади, а самим тиме и претерану жудњу за нездравим намирницама.

Вода на празан желудац јако добро делује на читав организам јер га буди и подстиче на боље пробављање нутријената и ствара осећај свежине, услед чега имамо мању жељу за шећером и угљеним хидратима.

Унесите довољну количину влакана

Влакна су кључна за добру пробаву и осећај ситости, а одличан извор су намирнице попут киное, овсене каше, цитруса и бобичастог воћа, као и поврћа од којег можете да направите укусан смути.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas