· · Коментари: 0
САВЕТИ

Једноставно и ЛАКО: Ово је 5 корака до правилне исхране и ГУБИТКА ТЕЖИНЕ

Лебдећа" фигура, погоршање општег благостања и расположења - све је то последица погрешних навика у исхрани, које је прилично тешко променити, посебно ако не знате одакле да почнете...

1679351048_1679228984_shutterstock_1115769623-6418dd08cac25.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Познато је да током наметнутих строгих ограничења у исхрани особа доживљава јак стрес, што може резултирати повећањем телесне тежине одмах након завршетка дијете. Недостатак супстанци неопходних организму може изазвати погоршање стања коже и косе, као и здравствене проблеме. Из чега следи да кретање ка правилној исхрани треба да буде прогресивно и да се састоји из неколико фаза.

Корак 1: Престаните да се преједате

Од раног детињства многи од нас су учени да остављање хране на тањиру није добро, па зато марљиво завршавамо своју порцију, чак и ако се већ осећамо сити. Додајте томе и осећај глади приликом полагања хране – и сада је највећи тањир већ напуњен, а враћање хране у посуде у којима се кувала није уобичајено у многим породицама. Као резултат тога, устајете од стола, осећајући да сте се преједали.

Прочитајте још: Савети који ће вам помоћи да имате миран и квалитетан сан

Решавање овог проблема је прилично једноставно. Потребно је постепено смањивати порцију хране, бирајући тањир мањег пречника. Постоји још једна корисна техника - направити кратку паузу (на пример, да вас омета телефонски разговор) око средине оброка, када се глад више не осећа превише јасно. У већини случајева, ово ће вам помоћи да „завршите“ само оне калорије које су вашем телу заиста потребне. Немојте се срамотити ако је још нешто остало у тањиру – можете то привремено да ставите у фрижидер, а затим довршите јело или почастите свог четвороножног друга, под условом да таква храна није опасна за њега.

Корак 2: Повећајте унос течности

Према резултатима бројних студија, утврђено је да унос течности помаже у борби против вишка тежине, промовише правилну дистрибуцију хранљивих материја у људском телу и уклањање токсина из њега, а такође се бори против тако штетног процеса за тело као што је дехидрација. Чињеница, која је очигледна и без истраживања, јесте да испијање течности непосредно пре оброка помаже да се мање једе.

Прочитајте још: Зашто дете не треба да носи јакну када је у АУТО-СЕДИШТУ? Многи греше, а може да буде опасно

Подаци о томе колико тачно литара воде здрава особа треба да попије дневно варирају. Поред тога, откривено је да прекомерни унос течности „испере“ натријум који му је потребан из тела. Стога, да бисте тачно одредили количину течности која вам је потребна, требало би да се консултујете са специјалистом.

Корак 3. Минимизирајте унос нездраве хране

Да, ово је тешко. Али ако заиста желите да једете исправно, онда је прва ствар коју треба да урадите да смањите количину конзумираног шећера, као и конзерванса, брашна и пржене хране, димљеног меса и алкохола. Изаберите безопасније методе кувања - кување и динстање. Међутим, можете делимично да пређете на исхрану сировом храном и не би требало да је злоупотребљавате: све је добро умерено.

Корак 4. Престаните да једете неколико сати пре спавања

Прочитајте још: 8 разлога због којих треба да једете КРУШКЕ: Имају веома позитиван утицај на здравље, а за ову групу људи су посебно корисне

Традиционално, интервал који препоручују стручњаци је 3-4 сата (најчешћи повезани израз је „не јести после шест“). Међутим, овај интервал се може повећати без страха за своје здравље, под условом да једете нормално до краја дана, а да не осетите јасан осећај глади. Постоји и такозвани систем интермитентног гладовања (његова најпопуларнија варијанта је 8 сати са храном и 16 сати без ње), који заиста помаже у смањењу тежине. Али пре него што се упустите у ову методу, такође је неопходно добити савет стручњака.

Корак 5. Ујутру конзумирајте главни број калорија

Прочитајте још: Сви знамо шта значи када вас СВРБИ ЛЕВИ ДЛАН, али да ли знате шта значи када засврбе други делови тела

Чак и ако нисте присталица система повременог поста, можете себи помоћи да се правилно храните и тиме побољшате своје здравље преносећи главне гастрономске ужитке у време пре вечере. Посебно ће ову методу ценити они који воле слатко, који не могу замислити дан без чоколаде, колача, слаткиша и других јестивих компоненти доброг расположења. Пренесите њихов умерени унос у прву половину дана (најбоље за доручак) - и нећете приметити никакве посебне ефекте. Насупрот томе, у поподневним сатима пожељно је у исхрану укључити производе строго биљног порекла и без конзерванса, као и месо или рибу кувано на пари.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.