Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Рецепт ФРАНЦУСКИЊА за раван стомак: Шта је артичока вода?

Француска је земља којој можемо да захвалимо што је и остатак света присвојио артичоке јер их је прославила још у 16. веку.

1694853382_shutterstock_2159567463.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Артичока вода наводно помаже у смањењу надутости, а као један од најбољих светских узгајивача поврћа,

Француски имигранти донели су их у Америку 1800-их па се тамо већ неколико стотина година једу преливене маслацем, но чини се да артичоке нису само укусан залогај, већ и користан додатак нашој свакокодневици и то у облику - воде! Наиме, последњих месеци све више Францускиња се куне да артичока вода може бити корисна за смиривање надутости и пробавних сметњи.

Шта је артичока вода?

Артичока вода је напитак који се обично прави од целих артичока, укључујући лист, стабљику, срце и цвет. Конзумира се и хладна и топла, баш као и чај од артичоке, а рекламира се као укусан и вишеструко користан напитак који помаже у чишћењу организма од токсина и побољшању пробаве, док је истовремено извор многих храњивих материја попут витамина А, Ц и Б1 те гвожђа, магнезијума, цинка и калцијума. Иако се артичока вода данас сматра трендом који су покренуле Францускиње, чај од артичоке који је заправо топла вода од артичоке одавно је веома популаран у Вијетнаму. Тамо се назива тра атисо и прави се од листова, стабљика, корена и цветова артичоке, а конзумира се против главобоље, дијабетеса и бројних других стања, пише Мисс 24 сата.хр.

Предности конзумирања артичока воде

Вода од артичоке одлична је за јачање имунитета јер врви од витамина Ц и антиоксиданса, а може да помогне и у ублажавању стреса и тескобе, с обзиром на висок удео магнезијума, цинка и калијума. Додатне потенцијалне користи су смањење нивоа холестерола, заштита јетре од токсина и побољшање пробаве, а уз све то је и веома ефикасан диуретик, те савезник у борби против старења коже.

Ипак, иако артичока вода звучи као чудотворан напитак, њене потенцијалне добробити требало би узети с великом дозом резерве јер још увек нема довољно доказа о њениим предностима.

Многи потврђују да су артичоке врло драгоцена и здрава намирница, но велико је питање можемо ли све користи добити само из воде, будући да нису све храњиве материје топиве у њој.

Како направити артичока воду?

Рецепт за артичока воду је толико једноставан да једноставнији не може бити - све што вам је потребно јесте да скувате артичоке и искористите воду у којој сте их скували.

Наравно, препорука је да се артичоке једу због већ поменутих драгоцених влакана, а вода од кувања се пије као чај, хладна или топла. Можете је конзумирати уз оброке, пити ујутро, додати у супе, смутије…

Препоручена доза артичока воде не постоји, па је можемо пити кад год нам то одговара, а ако артичоке као такве волимо, увек је боље одлучити се за њих него за воду од њих, будући да дијетална влакна делују као пребиотик за микробиом наших црева.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas