Већина домаћица греши датум – ево кад се купус заиста кисели да буде као из детињства.
Ако желите да ти купус не буде гњецав, кисео као лимун и да не „проклиза“ у бурету – кисељење мора да се ради кад месец опада, идеално између 10. и 20. октобра. Већина домаћица греши јер се води календаром, а не купусом.
Зашто је важно кад се кисели купус?
Купус се не кисели кад ти се ћефне – већ кад природа каже да је време.
У народу се зна: ако се купус стави док месец расте, биће мек, брзо ће се покварити и имаће чудан мирис. Кад се ставља док месец опада, ферментација иде спорије, али стабилније – купус остаје чврст, укусан и траје до пролећа.
Које су најчешће грешке при кисељењу купуса?
Три од пет домаћица греше јер:
- Кисели купус прерано – крајем септембра, кад су дани још топли.
- Не проверава фазу месеца – а то је кључна ствар.
- Не користи довољно соли – па купус „проклиза“ и не укисели се равномерно.
Како да укиселиш купус као стара домаћица?
Прати ове кораке и нема грешке:
- Изабери дан кад месец опада – провери лунарни календар.
- Купус мора бити тврд, јесењи – не летњи, јер је пун воде.
- На 10 кг купуса иде 200 г соли – не штеди.
- Додај пар зрна бибера и корен рена – за арому и чврстину.
- Прво притисни купус каменом, па долиј воду са сољу.
Када је идеалан дан за кисељење купуса ове године?
У 2025. години, најбољи дани су од 11. до 19. октобра – тада месец опада, дани су свежији, а купус зрео.
Тајна успешног кисељења коју ти нико није рекао
Купус се не кисели по осећају, већ по месецу. Со му је ослонац, рен карактер, а јесењи купус срж.
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО: