Једно од веровања која се везује за Богојављење јесте да се једу пихтије. Према традицији, пихтије се припремају на Крстовдан, када се обавезно пости, а једу се на Богојављење у част крштења Исуса Христа.

Састојци:
3 суве и 3 свеже свињске ножице
2 пара свињских ушију
3 свињска репа
једна свињска коленица
1 телећа нога
бибер у зрну
со
4 главице белог лука
Припрема:
Све састојке лепо очистите и ставите их у повећи лонац. Зачините их по укусу и налијте око 1л воде. Шпорет укључите на тиху ватру и све састојке кувајте до 5 сати (зависи од тога колико вам је месо старо). Током кувања обавезно, с времена на време, сакупљајте масноћу и пену која се накупи на површини.
Да су пихтије куване знаћете тако што ћете видети да месо само отпада са костију (подигните један комад, па ако вам месо само склизне, пихтије су готове), а течност постаје лепљива. Тада скините лонац са ватре и оставите са стране да се прохлади. Ако се маст и даље скупља на површини, скините је.
Прохлађену смесу, затим, процедите кроз густо сито, а месо и кости оставите са стране и исецкајте на жељене комаде. Исецкано месо, затим, распоредите у дубље тањире, преко насецкајте бели лук и у сваки тањир налијте процеђену течност.
Тако припремљене пихтије оставите на терасу или у фрижидер да се хладе преко ноћи. Приликом сервирања поспите их љутом алевом паприком.
(Трпеза)
БОНУС ВИДЕО