· · Коментари: 0
РЕЦЕПТ

Јело у коме су уживали СУЛТАНИ: Направите најукуснији ТУРСКИ ГУЛАШ

Султанов ужитак или Хунгар бегенди , оброк у коме ћете уживати

1661766143_gulas-.jpg
Фото: Пеxелс

Припрема се од јагњећег бута, а можете га спремити и неколико дана раније или заледити. Служи се у бешамел сосу и преливу од патлиџана.

Прочитајте још: Обична креда може значајно да нам олакша живот: Решите се проблема који нервира многе домаћице

Састојци:

700 г јагњетине исецкане на коцке
400 г исецканог парадајза на коцкице
250 мл месног бујона
1 мања паприка
1 лук
2-3 чешња белог лука
1 кашика концентрата парадајза
1 кашичица млевеног тамијана
1 кашичица сушеног оригана
со и бибер по жељи
уље за динстање


Умак од патлиџана:

1,5 кг патлиџана
300 мл млека
45 г наренданог тврдог сира
3 кашике путера
3 кашике брашна
со и биберпо жељи


Припрема турског гулаша:

Комадиће јагњетине зачините са сољу и бибером. Лук насецкајте на мање комаде, као и паприку. исецкајте на ситно и бели лук. У великом лонцу с поклопцем загрејте мало уља, па на њему продинстајте лук док не омекша. Додајте комадиће јагњетине и пропржите их док не добију златно-смеђу боју са свих страна.

Додајте исецкану паприку и бели лук, па кратко продинстајте. Додајте концентрат парадајза, добро промешајте и продинстајте све заједно око један минут. Додајте свеже исецкан парадајз, тамијан и оригано. Промешајте и кувајте око један минут, па све заједно полијте с месним бујоном.

Када текућина уври, смањите температуру на лагано, поклопите лонац и пустите да се гулаш кува око сат времена, односно док месо не омекша. За то време припремите патлиџан за сос. Ако на располагању имате роштиљ, патлиџане с кором ставите на грил и добро препеците са свих страна.

Ако немате на располагању роштиљ, пробушите кору патлиџана ножем и ставите да се пече у претходно загрејану рерну на 220 степени око четрдесетак минута док не омекша. Охладите патлиџан до краја, исеците га на пола и извадите мекану унутрашњост. Виљушком га претворите у пире.

Направите бешамел сос: растопите путер на умереној температури и додајте брашно. Мешајте све заједно пар минута, а потом почните постепено уливати загррејано млеко. Мешајте смесу на ватри неколико минута док се не решите свих евентуалних грудвица, а сос не почне да се згрушњава.

Прочитајте још: БОРАНИЈА СА ПАВЛАКОМ У РЕРНИ: Сјајна идеја за ручак по рецепту из БАКИНЕ кухиње (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

Уклоните бешамел с ватре и умешајте нарендани сир. Кад се сир растопи, све лагано посолите и побиберите на крају додајте пире од печеног патлиџана.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.