Рецепт за најбољу питу бундевару на свету
Ако желите да направите савршену питу од готових кора, биће вам потребно мало времена, неколико једноставних састојака, а није потребно превише кулинарског умећа. Овај рецепт не може да омане, а крајњи резултат је пита која има укус из снова.
Јесен у Србији препознатљива је по мирису печених паприка, али међу најомиљенијим сезонским намирницама своје место заузима и бундева.
Са својим фантастичним укусом и свестраношћу, бундева је подједнако популарна у слатким и сланим јелима. Поред тога, цењена је и због бројних здравствених користи које доноси ако се редовно конзумира.
Бундева је богата витамином Ц, калцијумом, гвожђем, магнезијумом, фосфором и калијумом. Због свог богатог нутритивног састава, препоручује се за јачање имунитета, здравље срца, коже, вида и за подршку метаболизму.
Састојци:
– 1 кг бундеве
– паковање танких кора за питу (око 500 г)
– 10-20 кашика шећера (по укусу)
– 1 кесица ванилиног шећера
– 1,5 кашичица цимета
– 100 мл уља
– 100 мл воде
– шећер у праху за посипање
Припрема:
Очистите бундеву и добро је изрендајте. Поспите шећером, циметом и ванилиним шећером, промешајте и склоните са стране да бундева добро упије слаткоћу и да пусти сок.
Укључите рерну да се греје на 200 °Ц.
Обложите плех за печење пек-папиром, па ставите једну кору, Намажите је уљем, па преклопите другом кором, њу намажите уљем и водом, па ставите и рећу кору. Поново намажите уље и воду и завршите четвртом кором. На њу намажите мало сока који је пустила бундева, па преко целе коре распоредите четвртину рендане и ушећерене бундеве. Мотајте коре у питу, па све понављајте док не утрошите материјал.
Када обликујете све, намажите остатком уља и воде, па убаците да се пече око пет до десет минута на 200 °Ц, а затим смањите на 180 °Ц и оставите да се пече док не добије лепу златну нијансу.
Кад се охлади, поспите шећером у праху.
Пријатно и јавите нам како вам се допао рецепт!
(Еспресо)
БОНУС ВИДЕО