Мало другачији начин припреме хлеба

Састојци:
- 2 паковања активног сувог квасца
- 60 мл топле воде
- 1,5 кг брашна, подељено
- 120 г путера
- 60 г биљне масти
- 240 мл млека
- 240 г шец́ера
- ½ кашичице соли
- 4 јајета собне температуре, умућена
- 60 г исецканих бадема
- 120 мл воде на собној температури
- 60 г исечених бадема
- 2 кашике сусама
Рецепт за грчки ускршњи хлеб:
Како бисте направили овај хлеб, прво сипајте квасац у малу посуду, па додајте топлу воду и 60 г брашна. Промешајте, покријте са две влажне кухињске крпе и оставите на топлом месту док се не створе мехурићи, око 2 1/2 сата. Помешајте путер и биљну маст у шерпи на средње ниској ватри. Помешајте млеко и шец́ер у другом лонцу на средње ниској ватри док се шец́ер не раствори и смеса не постане топла, па скините са ватре.
Сипајте 470 г брашна у мешавину путера и добро промешајте. Посолите, па умешајте мешавину квасца. Додајте још 470 г брашна и добро промешајте. Умешајте 3 умуц́ена јаја. Полако додајте мешавину млека и 240 г брашна и добро промешајте. Додајте воду собне температуре и последњих 240 г брашна и мешајте док тесто не престане да се лепи.
Месите тесто на лагано побрашњеној површини 20 минута, лагано побрашњеним рукама. Формирајте га у облик лопте. Покријте влажном крпом и оставите на топлом месту док се не удвостручи, око 2 сата. Загрејте рерну на 165 степени Ц. Подмажите два плеха за печење.
Поделите тесто на два дела и сваки део одвојите на три дела. Исплетите сваки од 3 прамена теста заједно да бисте добили 2 плетене векне. Ставите их на плех за печење. Тесто премажите преосталим размуц́еним јајетом. Површину поспите бадемима и сусамом. Пеците у загрејаној рерни до златно смеђе боје, око 25 минута.
(Ствар укуса)
БОНУС ВИДЕО