Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Рецепт за традиционално славско жито: Гости ће се одушевити

Жито мора да се нађе на свакој славсој трпези ако славите славу, наравно поред славског колача, свеће и вина

1698238187_shutterstock_1186005706.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Свако од ових обележја има посебну симболику и тако славски колач представља Исуса Христа, вино његову проливену крв, жито се прави у част светитеља који се прославља, а свећа је дар који породица поклања Богу. Она представља светлост вере и пали се на дан славе, пре резања славског колача.

Многе домаћице имају дилему која се тиче припреме славског жита. Постоје неколико савета који ће вам олакшати припремање, а оно што је битно јесте да направите онолико жита колико очекујете гостију, јер не ваља га бацати. Такође, многи су у дилеми када се прави жито, да ли дан раниије, два дана раније или на сам дан славе. Најпрактичније је да га припремите дан раније, али можете и на сам дан славе, у зору. Ако желите да направите жито које ће сви гости хвалити онда користите пшеницу белију, као и орахе. 

Састојци:

  • 250 г пшенице белије
  • 200 г шећера
  • 200 г млевених ораха
  • 1 кесица ванилин шећера
  • мало мускатног орашчића

Рецепт за традиционално славско жито:

Пшеницу очистите од каменчића и кукоља, па ставите у шерпу и прелијте водом, па кувајте док не крене да кључа. Процедите, а затим још једном поновите исти поступак. Исперите пшеницу у неколико вода, па ставите да се кува. Када је пшеница скувана, пустите је да се мало охлади, па је процедите док је млака. То је једна од тајни, пшенични скроб треба да остане са житом. Топло жито затим лепо изблендирајте, али немојте скроз да уситните. Боље је да пшеница буде крупније млевена, да има волуминозност. То је друга тајна најбољег рецепта за славско жито. Затим у њу додајте шећер и орахе, ванилин шећер и мало мускатног ораха. Рукама сједините смесу. Ако желите украсите га орасима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas