Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

САВЕТИ РОШТИЉ МАЈСТОРА: Со исушује месо, а ево која је ПРАВИЛНА РАЗМЕРА састојака када правите маринаду

Мешавина соли, уља и других састојака може свако месо да учини укуснијим само ако се правилно користи

1651170386_pjimage---2022-04-28T202501.716.jpg
Фото: Unsplash
Oglas

Злата вредни савети пред први мај. Ако их примените, бићете херој роштиља и побраћете све похвале.

Када се направи правилно, маринада додаје сјајан укус месу и поврћу. Маринада је одличан начин да месо учинимо укуснијим и мекшим, али ако месо маринирамо неправилно, направићемо потпуну пропаст - каже познати роштиљ мајстор Реј Лемп и додаје да су односи састојака, време и техника кључни фактори који праве разлику између гњецавог или сувог комада меса, пуног укуса или његовог потпуног одсуства.

Маринада је, у суштини, мешавина соли, киселине и масноће. 

Свака врста меса захтева други однос ова три састојка. Со ће сувљим комадима меса омогућити да остану дуже сочни, али ако "омашите", друге комаде меса ћете уништити.

Прочитајте још: ТРИ МАРИНАДЕ за савршен роштиљ - Класика, Тексас или Егзотика, избор је ваш!

"Ова течност може да буде веома једноставна, или комплексна, пуна ароматичних састојака. Најважније је да месу дода укус, а ту на сцену ступа со. Права количина активира укус меса, али превише соли извлачи течност и усољава месо", рекао је он.

"Златна размера је - две шоље уља, пола шоље киселине и једна кашичица соли", каже Кристофер Артуро, инструктор на Кулинарском институту.

Фото: Unsplash

Маснији комад говедине, рецимо, много ће боље проћи у маринади са више киселине и соли. И обрнуто, немаснији комад захтева више масноће, а мање киселине и соли.

"Ако маринирате свињетину, немојте направити грешку. Помислићете, свињетина је маснија, већ има укус и нећете додати довољно киселине. Али она је кључна како би омекшала влакна меса и учинила га сочнијим", рекао је Артуро.

Ако маринирате рибу, со додајте буквално у последњих неколико минута, јер је месо рибе деликатније и брзо ће се распасти ако се маринира колико и црвено месо.

"Немојте ставити сок лимуна, већ изрендајте корицу. На тај начин добићете укус и арому, а киселина неће 'скувати' нежно месо рибе", рекао је он.

Прочитајте још: Травелланд СЕНЗАЦИЈА: Луксузни хотели на Ситонији на попусту до 30.4.

"У маринаду ставите маслиново или сунцокретово уље, потом сок лимуна, или јогурт, сок наранџе или чак парадајза. Експериментишите са укусима, а ставите и ароматичне травке и зачине по избору", рекла је куварица Стар Меј.

"Ако вам се укус не допада док пробате маринаду, неће вам се допасти ни месо које је у њој одлежало. Додајте укус здробљеним белим луком, исеченим зеленим зачинима, изренданим ђумбиром и другим мирисним састојцима", рекао је кувар Ендрју Лим.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas