Oglas
· · Komentari: 0

SAVETI ROŠTILJ MAJSTORA: So isušuje meso, a evo koja je PRAVILNA RAZMERA sastojaka kada pravite marinadu

Mešavina soli, ulja i drugih sastojaka može svako meso da učini ukusnijim samo ako se pravilno koristi

1651170386_pjimage---2022-04-28T202501.716.jpg
Foto: Unsplash
Oglas

Zlata vredni saveti pred prvi maj. Ako ih primenite, bićete heroj roštilja i pobraćete sve pohvale.

Kada se napravi pravilno, marinada dodaje sjajan ukus mesu i povrću. Marinada je odličan način da meso učinimo ukusnijim i mekšim, ali ako meso mariniramo nepravilno, napravićemo potpunu propast - kaže poznati roštilj majstor Rej Lemp i dodaje da su odnosi sastojaka, vreme i tehnika ključni faktori koji prave razliku između gnjecavog ili suvog komada mesa, punog ukusa ili njegovog potpunog odsustva.

Marinada je, u suštini, mešavina soli, kiseline i masnoće. 

Svaka vrsta mesa zahteva drugi odnos ova tri sastojka. So će suvljim komadima mesa omogućiti da ostanu duže sočni, ali ako "omašite", druge komade mesa ćete uništiti.

Pročitajte još: TRI MARINADE za savršen roštilj - Klasika, Teksas ili Egzotika, izbor je vaš!

"Ova tečnost može da bude veoma jednostavna, ili kompleksna, puna aromatičnih sastojaka. Najvažnije je da mesu doda ukus, a tu na scenu stupa so. Prava količina aktivira ukus mesa, ali previše soli izvlači tečnost i usoljava meso", rekao je on.

"Zlatna razmera je - dve šolje ulja, pola šolje kiseline i jedna kašičica soli", kaže Kristofer Arturo, instruktor na Kulinarskom institutu.

Foto: Unsplash

Masniji komad govedine, recimo, mnogo će bolje proći u marinadi sa više kiseline i soli. I obrnuto, nemasniji komad zahteva više masnoće, a manje kiseline i soli.

"Ako marinirate svinjetinu, nemojte napraviti grešku. Pomislićete, svinjetina je masnija, već ima ukus i nećete dodati dovoljno kiseline. Ali ona je ključna kako bi omekšala vlakna mesa i učinila ga sočnijim", rekao je Arturo.

Ako marinirate ribu, so dodajte bukvalno u poslednjih nekoliko minuta, jer je meso ribe delikatnije i brzo će se raspasti ako se marinira koliko i crveno meso.

"Nemojte staviti sok limuna, već izrendajte koricu. Na taj način dobićete ukus i aromu, a kiselina neće 'skuvati' nežno meso ribe", rekao je on.

Pročitajte još: Travelland SENZACIJA: Luksuzni hoteli na Sitoniji na popustu do 30.4.

"U marinadu stavite maslinovo ili suncokretovo ulje, potom sok limuna, ili jogurt, sok narandže ili čak paradajza. Eksperimentišite sa ukusima, a stavite i aromatične travke i začine po izboru", rekla je kuvarica Star Mej.

"Ako vam se ukus ne dopada dok probate marinadu, neće vam se dopasti ni meso koje je u njoj odležalo. Dodajte ukus zdrobljenim belim lukom, isečenim zelenim začinima, izrendanim đumbirom i drugim mirisnim sastojcima", rekao je kuvar Endrju Lim.

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas