Бакина тајна из Баната! Ова бундевара је толико сочна и мирисна да од ње нема лепше – кључ је у 2 кашике гриза!
Када јесен покаже своје прве боје, мирис бундеве се шири домовима широм Србије. Ипак, једна бундевара је посебна. У Банату се генерацијама чува тајни старински рецепт који, кажу, гарантује да од ње нема укусније и лепше.
Заборавите све што сте до сада пробали – ова бундевара је мекана, сочна и мирисна, баш онаква какву су правиле наше баке.
Њена тајна лежи у једноставним, свежим састојцима и једном посебном кораку који јој даје непоновљив укус. Припремите се да у кухињу унесете дух традиције и одушевите своје укућане!
Састојци
- 500 г танких кора за питу (домаћих или куповних)
- 1 кг рендане бундеве (мускатна или хокаидо)
- 200 г шећера (по укусу, може и мање/више)
- 100 г ораха (грубо сецканих или млевених)
- 100 мл уља (за премазивање кора)
- 1 кашичица цимета (по жељи, за богатију арому)
- Прстохват соли (да извуче слаткоћу бундеве)
- Права тајна: 2 кашике гриза (за упијање вишка сока и сочност)
Припрема корак по корак
Припрема бундеве: Бундеву ољуштите и изрендајте на крупније ренде. Ставите је у дубљу посуду, додајте шећер, цимет и прстохват соли. Оставите да одстоји око 15-ак минута како би бундева пустила свој сок.
Тајни састојак: Након што бундева пусти сок, добро је оцедите (немојте бацати сок!). У оцедјену бундеву додајте млевене или сецкане орахе и 2 кашике гриза. Гриз ће упити преостали сок током печења и учинити бундевару невероватно сочном и меком.
Склапање бундевара: Узмите две коре за питу, па их попрскајте уљем. Равномерно распоредите део фила од бундеве по кори. Уролајте коре у ролницу и слажите у плех обложен пек папиром. Понављајте поступак док не потрошите сав материјал.
Печење: Пре него што бундевару ставите у рерну, прелијте је са мало преосталог сока од бундеве (ако га има) и мало уља. Пеците у претходно загрејаној рерни на 180°Ц око 30-40 минута, док не добије златно-смеђу боју и не постане хрскава.
Сервирање: Када је бундевара готова, извадите је из рерне и оставите да се мало прохлади. По жељи, можете је посути шећером у праху пре служења.
Зашто је ова бундевара непревазиђена?
Банатске домаћице знају да је кључ у равнотежи. Гриз спречава да бундева буде превише влажна, а истовремено јој даје пуну, сочну текстуру. Ораха је таман толико да обогате укус, а не преузму доминацију. Резултат је бундевара која подсећа на детињство, на топлину дома и на најбоље што традиционална кухиња нуди.
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО: