Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СТАРИНСКИ РЕЦЕПТ ЗА БУНДЕВАРУ: У Банату се само овако прави и нема лепше

Бакина тајна из Баната! Ова бундевара је толико сочна и мирисна да од ње нема лепше – кључ је у 2 кашике гриза!

1760530246_shutterstock_533883736.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Када јесен покаже своје прве боје, мирис бундеве се шири домовима широм Србије. Ипак, једна бундевара је посебна. У Банату се генерацијама чува тајни старински рецепт који, кажу, гарантује да од ње нема укусније и лепше.

Заборавите све што сте до сада пробали – ова бундевара је мекана, сочна и мирисна, баш онаква какву су правиле наше баке.

Њена тајна лежи у једноставним, свежим састојцима и једном посебном кораку који јој даје непоновљив укус. Припремите се да у кухињу унесете дух традиције и одушевите своје укућане!

Састојци

  • 500 г танких кора за питу (домаћих или куповних)
  • 1 кг рендане бундеве (мускатна или хокаидо)
  • 200 г шећера (по укусу, може и мање/више)
  • 100 г ораха (грубо сецканих или млевених)
  • 100 мл уља (за премазивање кора)
  • 1 кашичица цимета (по жељи, за богатију арому)
  • Прстохват соли (да извуче слаткоћу бундеве)
  • Права тајна: 2 кашике гриза (за упијање вишка сока и сочност)

Припрема корак по корак

Припрема бундеве: Бундеву ољуштите и изрендајте на крупније ренде. Ставите је у дубљу посуду, додајте шећер, цимет и прстохват соли. Оставите да одстоји око 15-ак минута како би бундева пустила свој сок.
Тајни састојак: Након што бундева пусти сок, добро је оцедите (немојте бацати сок!). У оцедјену бундеву додајте млевене или сецкане орахе и 2 кашике гриза. Гриз ће упити преостали сок током печења и учинити бундевару невероватно сочном и меком.
Склапање бундевара: Узмите две коре за питу, па их попрскајте уљем. Равномерно распоредите део фила од бундеве по кори. Уролајте коре у ролницу и слажите у плех обложен пек папиром. Понављајте поступак док не потрошите сав материјал.
Печење: Пре него што бундевару ставите у рерну, прелијте је са мало преосталог сока од бундеве (ако га има) и мало уља. Пеците у претходно загрејаној рерни на 180°Ц око 30-40 минута, док не добије златно-смеђу боју и не постане хрскава.
Сервирање: Када је бундевара готова, извадите је из рерне и оставите да се мало прохлади. По жељи, можете је посути шећером у праху пре служења.

Зашто је ова бундевара непревазиђена?

Банатске домаћице знају да је кључ у равнотежи. Гриз спречава да бундева буде превише влажна, а истовремено јој даје пуну, сочну текстуру. Ораха је таман толико да обогате укус, а не преузму доминацију. Резултат је бундевара која подсећа на детињство, на топлину дома и на најбоље што традиционална кухиња нуди.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas