Oglas
· · Komentari: 0

STARINSKI RECEPT ZA BUNDEVARU: U Banatu se samo ovako pravi i nema lepše

Bakina tajna iz Banata! Ova bundevara je toliko sočna i mirisna da od nje nema lepše – ključ je u 2 kašike griza!

1760530246_shutterstock_533883736.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Kada jesen pokaže svoje prve boje, miris bundeve se širi domovima širom Srbije. Ipak, jedna bundevara je posebna. U Banatu se generacijama čuva tajni starinski recept koji, kažu, garantuje da od nje nema ukusnije i lepše.

Zaboravite sve što ste do sada probali – ova bundevara je mekana, sočna i mirisna, baš onakva kakvu su pravile naše bake.

NJena tajna leži u jednostavnim, svežim sastojcima i jednom posebnom koraku koji joj daje neponovljiv ukus. Pripremite se da u kuhinju unesete duh tradicije i oduševite svoje ukućane!

Sastojci

  • 500 g tankih kora za pitu (domaćih ili kupovnih)
  • 1 kg rendane bundeve (muskatna ili hokaido)
  • 200 g šećera (po ukusu, može i manje/više)
  • 100 g oraha (grubo seckanih ili mlevenih)
  • 100 ml ulja (za premazivanje kora)
  • 1 kašičica cimeta (po želji, za bogatiju aromu)
  • Prstohvat soli (da izvuče slatkoću bundeve)
  • Prava tajna: 2 kašike griza (za upijanje viška soka i sočnost)

Priprema korak po korak

Priprema bundeve: Bundevu oljuštite i izrendajte na krupnije rende. Stavite je u dublju posudu, dodajte šećer, cimet i prstohvat soli. Ostavite da odstoji oko 15-ak minuta kako bi bundeva pustila svoj sok.
Tajni sastojak: Nakon što bundeva pusti sok, dobro je ocedite (nemojte bacati sok!). U ocedjenu bundevu dodajte mlevene ili seckane orahe i 2 kašike griza. Griz će upiti preostali sok tokom pečenja i učiniti bundevaru neverovatno sočnom i mekom.
Sklapanje bundevara: Uzmite dve kore za pitu, pa ih poprskajte uljem. Ravnomerno rasporedite deo fila od bundeve po kori. Urolajte kore u rolnicu i slažite u pleh obložen pek papirom. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav materijal.
Pečenje: Pre nego što bundevaru stavite u rernu, prelijte je sa malo preostalog soka od bundeve (ako ga ima) i malo ulja. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju i ne postane hrskava.
Serviranje: Kada je bundevara gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo prohladi. Po želji, možete je posuti šećerom u prahu pre služenja.

Zašto je ova bundevara neprevaziđena?

Banatske domaćice znaju da je ključ u ravnoteži. Griz sprečava da bundeva bude previše vlažna, a istovremeno joj daje punu, sočnu teksturu. Oraha je taman toliko da obogate ukus, a ne preuzmu dominaciju. Rezultat je bundevara koja podseća na detinjstvo, na toplinu doma i na najbolje što tradicionalna kuhinja nudi.

(Krstarica)

BONUS VIDEO:

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas