Кажу да су ове ванилице најбоље на свету, а тајни рецепт зна мало ко. Ево како да их направите!
Колико су ванилице популарне у Србији најбоље говори чињеница да се убрајају међу најпродаваније производе на нашем тржишту и колаче који се најчешће праве. Да су јединствене и укусне чуло се чак и у свету, због чега су ванилице проглашене и најбољим ситним колачима!
Овај старински рецепт ћете одмах записати.
Потребно је:
200 г масти
3 кашике шећера
1 јаје
1 жуманце
1/2 лимуна – сок
1 лимун – кора
450 г брашна
2 кесице ванилин шећера
250 г шећера у праху
250 г џема од шљива
Припрема:
Умутити маст са 3 кашике шећера, једним целим јајетом и једним жуманцетом, соком од половине лимуна и наренданом кором од једног лимуна (кору рендати на ситно ренде).
Додати 450 г брашна и замесити тесто.
Побрашњавити радни део и развући тесто. Рерну загрејати на 180 Ц.
Модлицама вадити ванилице, ређати их на плех и пећи у намашћеном плеху док не порумене. Испечене ванилице оставити да се прохладе.
У великом дубоком тањиру помешати ванилин шећер и шећер у праху. Прохлађене ванилице третирати на следећи начин: Једну ванилицу премазати џемом и преклопити другом ванилицом. Овако формирану ванилицу уваљати у претходно помешаном прах шећеру и ванилин шећеру.
Некада су се ванилице као и други ситни колачи правиле за празнике и посебне прилике, њима су се дочекивали гости. Често су се правиле и као поклон када се одлазило у госте и то су разлози због којих се ванилице сматрају делом наше традиције, културне и кулинарске.
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ