Испробајте трик за преукусне мекике
Ако мислите да је тајна добрих мекика у дугом мешењу – варате се! Само један састојак може променити све и направити разлику између “онако” и савршено меканих, ваздушастих мекика. Ево у чему је трик.
Зашто мекике некад не успевају?
Колико пута сте покушали да замесите мекике, а тесто остане тврдо или не нарасте довољно? Најчешће грешке су:
Премало времена за одмарање теста
Лоше надошло квасно тесто
Недовољно еластично тесто због мањка влаге
Који је тајни састојак?
Веровали или не – реч је о киселом млеку! Додавање киселог млека у тесто даје му мекоћу, еластичност и помаже да мекике нарасту невероватно брзо. Управо тај састојак раздваја просечне од незаборавних мекика.
Како припремити тесто са тајним састојком
У чинију сипајте 500 г брашна и 1 кесицу сувог квасца.
Додајте 250 мл киселог млека (благо загрејаног).
Убаците прстохват соли и кашичицу шећера.
Умесите глатко тесто и оставите да одмара око 45 минута.
Развуците рукама и пржите на уљу док не порумене.
Бенефити додавања киселог млека
Мекике постају мекане и ваздушасте
Тесто брже расте
Укус је богатији и благо кремаст
Мања вероватноћа да тесто буде гумасто
Практични савети за најбоље мекике
Увек користите брашно тип 400 или 500 – даје лаганију текстуру.
Не претерујте с брашном приликом развлачења, да не постану тврде.
Пржите у дубоком уљу које је добро загрејано.
Послужите одмах док су још топле и хрскаве.
Само један састојак – кисело млеко – прави чудо са тестом! Пробајте овај трик већ данас и изненадите укућане мекикама које се памте.
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ