· · Коментари: 0

ТУРСКЕ БАЛЗАМЕ: Шупље балон лепиње мекане као памук! (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

Одличне за роштиљ, али и уз сваки ручак уместо стандардног хлеба

1631615929_lepinje.JPG
Фото: Принтсцреен Yоутубе

Састојци: 20 г квасца, 500 г брашна, 2 кашичице соли, кашика шећера, 170 мл воде, 180 г јогурта, кашика уља, маслац за премазивање.

Припрема: Квасац растворите у неколико кашика воде. Брашно просејати, па одвадити 4 кашике са стране. У већи део брашна додати шећер, со, воду, јогурт и на крају растопљени квасац. Лагано помешати руком или варјачом и добро израдити тесто. Кад га добро израдите биће лепљиво и ретко, па тек онда постепено додајте остатак брашна (оне 4 кашике које сте одвојили) и месите. Направите облик лопте.

Поступак:

Кашику уља сипајте у руку и премажите тесто са свих страна, покријте крпом и оставите да стоји на топлом сат времена. Надошло тесто благо поспите брашном, колико да можете да га одлепите од посуде, па га пребаците на радну површину, коју сте посули са мало брашна.

Рукама премесите врло лагано, направите облик ваљка, па пресеците оштрим ножем на 4 дела. Од сваког дела пажљиво формирајте лоптицу, па покријте крпом и оставите да стоји 10 минута. На побрашњеној радној површини сваку лоптицу оклагијом развуците у круг пречника око 25 цм. Кад постане тешко да се развлачи, оставите га да одмори, а ви развлачите другу лоптицу. Поново покријте крпом и оставите да стоји два минута, па наставите са развлачењем док не добијете праву величину.

Покријте поново и оставите око 5 минута, док вам се уље на тигању загреје. Уље загрејте на најјачој температури (пазите да не изгори), па убаците прву лепињу.

Требало би их пећи најдуже 30 секунди са обе стране у неколико наврата - чим мехурићи почну да се појављују на тесту, окрените га на другу страну, па после 30 секунди опет окрените на другу страну.

Пустите да се од лепиње направи балон, па опет окрените да се запече и друга страна. Кад се направи балон, можете мало рукама да померате лепињу, како би свуда додирнула тигањ и добила лепу боју, а не само на средини.

Печене лепиње док су још топле премажите маслацем са обе стране; нема потребе да га топите, већ на виљушку набодите коцкицу и пређите свуда по лепињама.

Укус је тако добар да ћете желети сваког дана да их правите!

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.