Многе жене, посебно оне које немају пуно искуства у кухињи, мучи питање колико је потребно ставити квасца у тесто када желимо нешто да направимо.

Наиме, и превише и премало квасца квари укус, те прављење идеалног киселог теста може да вам зада главобољу. Али, када знате идеалан однос састојака, сви ће вам тражити рецепте за оно што умесите. Прво и најважније правило је да квасац буде собне температуре.
Свеж квасац
На 1 килограм брашна треба користити једну целу коцку свежег квасца (42 грама). Свеж квасац се припрема тако што се изгњечи у шољу, дода се кашичица шећера, кашика брашна и мало млаког млека. Поклопљена смеса се остави да се диже десетак минута да се добије квасац, који се затим умеша у тесто.
Суви квасац
У 1 килограм брашна додајте две кесице сувог квасца (14 грама). Суви квасац се обично меша директно са брашном, али треба поштовати упутства на паковању.
Са друге стране, чак и неке искусне домаћице не знају да сирће и јогурт, такође, помажу да тесто испадне савршено. Јогурт чини да производи од квасца буду лакши и мекши, док сирће убрзава процес дизања.
(Курир)