Да ли користите дрвену или пластичну даску за сечење хране?
Иако многи кувари имају своје фаворите, стручњаци за безбедност хране кажу да ниједна није аутоматски боља или чистија. Кључ је у начину одржавања.
- И дрвене и пластичне даске су безбедне и дуготрајне ако се правилно одржавају - каже Мелиса Вакаро из Националне асоцијације за здравствену заштиту. Дакле, није ствар у материјалу, већ у томе колико пажљиво чистите даску — нарочито када прелазите са сирових на готове намирнице.
Према правилима америчке Управе за храну и лекове (ФДА), свака даска мора да се опере, испере, дезинфикује и осуши после сваке употребе. Пластичне даске можете прати у машини за судове, док се дрвене никако не смеју потапати — могу да се искриве и упију влагу.
За дезинфекцију се препоручује разблажени избељивач за пластику, а сирће за дрво (мада сирће не убија све бактерије, већ само делимично дезинфикује).
Када је време за замену кухињске даске?
Ако је даска изгребана и пуна усека које не можете темељно очистити, време је да је замените. „У тим удубљењима могу да се задрже опасне бактерије,“ упозорава Вакаро. Код пластике постоји још један ризик — ситне честице пластике могу се временом одвојити и завршити у храни.
- Зато ресторани често користе пластичне даске — лакше их је очистити и заменити - додаје прехрамбени научник Брајан Куок Ли.
Закључак? Бирајте оно што се вама више свиђа, али редовно чистите, проверавајте и — кад дође време — без гриже савести замените стару даску новом.
Предности и мане дрвене и пластичне даске за сечење: шта је боље?
Кад бирате даску за сечење, вероватно се двоумите између дрвене и пластичне. Иако обе имају своје предности и мане, најважније је да их правилно одржавате — јер хигијена не зависи од материјала, већ од начина употребе.
Предности дрвених дасака
- Не гребу се лако као пластичне
- Мање иступљују ножеве (осим бамбусових које могу бити тврде)
- Дуготрајније су уз правилну негу
- Имају природна антимикробна својства
- Могу се обновити брушењем ако се оштете
Мане дрвених дасака
- Захтевају редовно премазивање минералним уљем
- Упијају мирисе и боје
- Теже су од пластичних
- Не смеју се прати у машини за судове
Предности пластичних дасака
- Лакше су и једноставне за руковање
- Отпорне на влагу и погодне за машинско прање
- Приступачније су ценовно
- Не упијају воду ни средства за чишћење
- Мане пластичних дасака
- Лако се изгребу и оштете
- Могу се истрошити брже од дрвених
- У дубоким усецима се могу задржати бактерије
- Постоји ризик од отпуштања микропластике у храну
Без обзира на то коју даску користите, најважније је да је редовно перете, дезинфикујете и оставите да се потпуно осуши. Тако ћете сачувати и здравље и квалитет припреме хране.
(Лепа и срећна)
БОНУС ВИДЕО