Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДРВЕНА ИЛИ ПЛАСТИЧНА ДАСКА ЗА СЕЧЕЊЕ? Ево која је боља према стручњацима за безбедност хране

Да ли користите дрвену или пластичну даску за сечење хране?

1763036806_shutterstock_2663929743.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Иако многи кувари имају своје фаворите, стручњаци за безбедност хране кажу да ниједна није аутоматски боља или чистија. Кључ је у начину одржавања.

- И дрвене и пластичне даске су безбедне и дуготрајне ако се правилно одржавају - каже Мелиса Вакаро из Националне асоцијације за здравствену заштиту. Дакле, није ствар у материјалу, већ у томе колико пажљиво чистите даску — нарочито када прелазите са сирових на готове намирнице.

Према правилима америчке Управе за храну и лекове (ФДА), свака даска мора да се опере, испере, дезинфикује и осуши после сваке употребе. Пластичне даске можете прати у машини за судове, док се дрвене никако не смеју потапати — могу да се искриве и упију влагу.

За дезинфекцију се препоручује разблажени избељивач за пластику, а сирће за дрво (мада сирће не убија све бактерије, већ само делимично дезинфикује).

Када је време за замену кухињске даске?

Ако је даска изгребана и пуна усека које не можете темељно очистити, време је да је замените. „У тим удубљењима могу да се задрже опасне бактерије,“ упозорава Вакаро. Код пластике постоји још један ризик — ситне честице пластике могу се временом одвојити и завршити у храни.

- Зато ресторани често користе пластичне даске — лакше их је очистити и заменити - додаје прехрамбени научник Брајан Куок Ли.

Закључак? Бирајте оно што се вама више свиђа, али редовно чистите, проверавајте и — кад дође време — без гриже савести замените стару даску новом.

Предности и мане дрвене и пластичне даске за сечење: шта је боље?

Кад бирате даску за сечење, вероватно се двоумите између дрвене и пластичне. Иако обе имају своје предности и мане, најважније је да их правилно одржавате — јер хигијена не зависи од материјала, већ од начина употребе.

Предности дрвених дасака

  • Не гребу се лако као пластичне
  • Мање иступљују ножеве (осим бамбусових које могу бити тврде)
  • Дуготрајније су уз правилну негу
  • Имају природна антимикробна својства
  • Могу се обновити брушењем ако се оштете

Мане дрвених дасака

  • Захтевају редовно премазивање минералним уљем
  • Упијају мирисе и боје
  • Теже су од пластичних
  • Не смеју се прати у машини за судове

Предности пластичних дасака

  • Лакше су и једноставне за руковање
  • Отпорне на влагу и погодне за машинско прање
  • Приступачније су ценовно
  • Не упијају воду ни средства за чишћење
  • Мане пластичних дасака
  • Лако се изгребу и оштете
  • Могу се истрошити брже од дрвених
  • У дубоким усецима се могу задржати бактерије
  • Постоји ризик од отпуштања микропластике у храну

Без обзира на то коју даску користите, најважније је да је редовно перете, дезинфикујете и оставите да се потпуно осуши. Тако ћете сачувати и здравље и квалитет припреме хране.

(Лепа и срећна)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas