Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КОРИСНИ САВЕТИ

ГРОЖЂЕ, ЈАЈА, СОС ОД ПАРАДАЈЗА... 10 ствари које НИКАДА не би требало да стављате у микроталасну

Може доћи до праве експлозије

1653582747_profimedia-0528447270.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Микроталасна пећница је чудо модерне технологије. Храна може да пређе од ледено хладне до јако вруће за неколико секунди. Скраћује време кувања, убрзава време припреме и на тај начин олакшава посао кувару.

Али не би све у вашем фрижидеру или остави требало да иде у микроталасну. Неке намирнице, пића и паковања могу ослободити токсине, изгорети, растопити се или чак експлодирати ако су погођени "нуклеарним оружјем" мање од једног минута. Неки могу чак постати токсични.

Прочитајте још: Како чувати банане да не постану смеђе? Два ТРИКА "раде" посао

Неколико од ових намирница је прилично уобичајено - можда сте јутрос чак загрејали једну у микроталасној пећници. Међутим, само зато што се нешто лоше није догодило не значи да се неће, зато заштитите себе и друге у својој кухињи тако што ћете ову храну држати даље од вруће кутије.

Чили папричице

Љуте, наранџасте или зелене паприке садрже једињење звано капсаицин које им даје снагу. Када се паприке загреју, посебно ултра љуте сорте, капсаицин у њима испарава у затворени ваздух микроталасне пећнице. Отварање врата микроталасне пећнице излаже вас испарењима која могу иритирати и спалити ваша плућа, грло, очи и нос.

Тврдо кувана јаја

Уморни сте од хладних јаја за међудневну ужину, па једно ставите у микроталасну на 15 секунди. Све изгледа добро док не зарежете јаје и оно експлодира – по целој вашој канцеларији, вашем рачунару и вама.

Како се јаја у љусци и она која су ољуштена загревају у микроталасној пећници, ослобађају пару. Пара не може да побегне из беланца, тако да расте притисак. Када сечете' или још горе, загризете' у јаје, пара се одмах ослобађа. Експлозија која настаје може да вас опече.

Прочитајте још: Потопите палачинке у ВРЕЛО МЛЕКО и уживајте у укусу: Трик "украден" од познатог кувара (РЕЦЕПТ)

Стиропор

Пена безбедна за храну је врста пластике. Када се загреје, може да испусти штетне хемикалије у храну и у ваздух. Пена такође није топлотно стабилна када се пробије микроталасном пећницом. Може се истопити или искривити.

Посуде са ручкама

Оне садрже метал, а метал у микроталасној пећници је не-не. Када се загреје, метал би могао да заискри и изазове пожар. Као правило, двапут проверите да ли на било којој пластичној посуди пише „Безбедно у микроталасној пећници“ пре него што је отворите. 

Фото: Пиксабеј

Шоља воде

Много је брже загрејати воду за чај у микроталасној него чекати да чајник прокључа, али уштеда времена би вас могла скупо коштати. Вода која се сама загрева у микроталасној може се брзо прегрејати. То значи, иако не видите мехуриће који се котрљају, вода је изузетно топла. Додајте кесицу чаја, кашику или чак само померите воду и могла би одмах да почне да кључа. Можда чак и експлодира.

Грожђе

Немојте бити у искушењу да своје овсене пахуљице попуните шаком грожђа и загрејете их пре него што уроните у јутарњи оброк. Грожђе се прегрева у микроталасној пећници, а слатка пулпа се брзо претвара у растопљену плазму. Могли би да експлодирају у микроталасној пећници , док мешате, или чак и када загризете, шаљући ултравруће воће ка вама.

Остаци кромпира

У кромпиру се често налази бактерија ботулизма. Када се кромпир кува и не одлаже одмах у фрижидер, споре бактерија се могу размножавати. Печење кромпира у микроталасној пећници такође неће убити бактерије, тако да ваш кромпир другог дана може изазвати узнемирени стомак.

Прочитајте још: Додавање ОВОГ састојка у кајгану чини је савршено МЕКАНОМ И ВАЗДУШАСТОМ: Овако добар РЕЦЕПТ још нисте пробали

Прерађено месо

Сланину, виршле, месо за ручак и кобасице треба кувати на шпорету или у рерни, а не у микроталасној. То је зато што загревање ових прерађених месних производа доводи до стварања производа оксидације холестерола. Они су повезани са коронарном болешћу срца. Истраживања сугеришу да  ово може бити повезано и са упалом, накупљањем плака у артеријама и другим здравственим стањима.

Парадајз сос

Загревање сосова од парадајза у микроталасној пећници често се завршава прскањем. Топлота и пара коју производи сос када се загреју тешко излазе кроз густи сос или око комада састојака. Пара се нагомилава док не постане довољно снажна да пробије - и на зидове микроталасне пећнице. У неким случајевима, сос може чак и експлодирати када га промешате, што може довести до опекотина и сигурно умрљане одеће.

Ништа

Никада немојте укључивати празну микроталасну пећницу. Без хране или посуде за апсорпцију микроталаса, снопови се одбијају назад до магнетрона. Ово може оштетити машину и чак изазвати пожар. Двапут проверите да ли сте ставили храну у микроталасну пре него што притиснете старт.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas