· · Коментари: 0

Како чувати банане да не постану смеђе? Два ТРИКА "раде" посао

Поред тога, сазнаћете и како можете да их замрзнете

1652966243_fabrizio-frigeni-lcrZgpLTNvU-unsplash.jpg
Фото: Unsplash

Банане су воће пуно калијума које сви познајемо и волимо, али имају једну ману. Могу или пребрзо сазрети или не сазрети довољно брзо; као авокадо, банане имају сопствени тајминг. Ипак, постоје начини за чување банана како бисте имали одређену контролу над њиховим процесом зрења и одржали их свежим и укусним током дужег временског периода. Наставите да читате за савете о томе како да чувате банане.

Како чувати банане

У зависности од њихове зрелости када су купљене, банане ће трајати на вашој радној површини од два до шест дана. Ако увек имате банане у близини, вреди инвестирати у држач са куком. Качење плодова елиминише могућност настанка смеђих мрља, што се дешава када банане леже једна на другој. Такође треба да се трудите да плодове држите даље од директне сунчеве светлости, јер сунчева топлота може довести до њиховог брзог сазревања.

Прочитајте још: Зашто НИКАД не би требало да држите ЈАЈА у вратима од фрижидера? Уз ОВАЈ савет остаће свежа дупло дуже

Као и код многих других врста воћа, хлађење и замрзавање могу продужити живот банане. Међутим, ако ствари измакну контроли и дођете кући са гомилом поцрнелих банана на радној површини, увек постоји један одговор: хлеб од банане

Како чувати исецкане банане

Исечене банане брзо изгубе боју, па је најбоље избегавати да их сечете док не будете спремни за јело. Међутим, ако их попрскате са мало лимуновог сока, то ће снизити пХ ниво и успориће процес пропадања. Пратећи трик са лимуном, ставите их у фрижидер, или умотане у пластичну фолију или у херметички затворену посуду за складиштење хране или кесу. Овако складиштене, исечене банане могу остати свеже три до четири дана.

Можете ли чувати банане у фрижидеру?

Да, апсолутно можете чувати банане у фрижидеру. Само имајте на уму да хладна, сува клима успорава процес зрења, због чега се банане не хладе у супермаркету. Другим речима, ако ставите зелене, незреле банане у фрижидер, вероватно ће такве и остати. Поред тога, прерано стављање банане у фрижидер може заправо уништити воће и изазвати оно што Министарство пољопривреде Сједињених Држава назива „повредом од хладноће“, која зауставља процес зрења и узрокује да банане имају горак укус.

Фото: Пиксабеј

Добар савет који треба имати на уму је да банане ставите у фрижидер тек када достигну жељени ниво зрелости. Када су банане у фрижидеру, имате неколико дана да уживате у воћу пре него што почне да тамни.

Можете ли замрзнути банане?

Да, можете замрзнути банане, и требало би! Замрзните изблендиране банане и добићете слатки, кремасти резултат—савршен за подлогу смутија или за јело као неку врсту сладоледа од банане. Само сачекајте да ваше банане буду савршено зреле пре него што их замрзнете, јер ће хладноћа замрзивача зауставити процес зрења банана. Најбоље је да банане огулите и исечете на кришке пре него што их замрзнете, тако да је лако руковати са њима када будете спремни да их употребите.

Прочитајте још: Додавање ОВОГ састојка у кајгану чини је савршено МЕКАНОМ И ВАЗДУШАСТОМ: Овако добар РЕЦЕПТ још нисте пробали

Да бисте замрзнули банане, ставите кришке на плех или плех обложен папиром за печење и ставите их у замрзивач. Када се замрзну (неће потрајати дуго), пребаците их у затворену посуду или пластичну кесу. Овај корак, иако није у потпуности неопходан, спречиће да се кришке банане залепе и не формирају масу. Предлажемо да контејнер означите датумом и количином банана унутра како би информације биле доступне када пожелите воће.

БОНУС ВИДЕО:

 
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.