Да ли лук треба бацити кад проклија, или га и даље можемо употребити?

Поред тога што је изузетно здрав, бели лук је један од омиљених зачина јер сваком јелу даје посебан укус. Ипак, често се деси да због неправилног одлагања проклија. Поставља се питање да ли је проклијали лук за бацање, или се још мало ме употребити.
Какво је његово дејтво у таквом стању, односно да ли га треба јести објаснила је нутриционисткиња Рашанда Кобинс.
Прочитајте још: Није у питању сујеверје, већ ЛЕК: Због чега је добро држати БЕЛИ ЛУК испод јастука?
— Најпре, као и са свом другом храном, помиришите га. Ако и даље мирише нормално, вероватно је ОК да га поједете — каже Рашанда Кобинс.
Једно истраживање у "Журналу пољопривредне и прехрамбене хемије" показало је да је бели лук који је најмање 5 дана клијао имао више антиоксиданата од обичног.
Није страно да многима код проклијалог лика смета укус пошто је горак, због чега се препоручује да га користите у припремању намирница где не треба да остане свеж.
Ако је мекши него што би требало да буде и ако је променио боју, тада бели лук треба бацити.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ