Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Која уља су најбоља за пржење? Два се посебно издвајају

Углавном пржимо на сунцокретовом уљу, али шта кажу стручњаци, која уља су најбоља?

1711551645_shutterstock_465334490.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Без обзира на то да ли сте Гордон Ремзи или су ваше кулинарске вештине ограничене на оне једноставне Тикток рецепте, постоји један састојак који сви кувари, професионалци или почетници, треба пажљиво да изаберу: уље за кување.

Иако је лако мислити да можете узети било које уље, врста уља коју одаберете одређује са колико топлоте можете да кувате и утиче на арому и исход ваших оброка.

Како одабрати најбоље уље за кување зависиц́е од неколико различитих фактора. А да све то разбијемо, обратили смо се стручњацима који су говорили за амерички ,,Вог". Пери Халперин, координаторка клиничке исхране и Енџи Аш регистрована дијететичарка у Центру, поделиле су све што знају о овом битном састојку. У наставку погледајте шта су имали да кажу за најбоља уља за кување.

Најбоља уља за кување

Најбоља уља за кување, каже Халперин, су она која су незасиц́ена (садрже здраве масти) и имају високе тачке дима које могу издржати високу топлоту. Тачке дима, за оне који не знају, су температуре на којима се уља више не сматрају стабилним. Када уље пређе ту тачку, она каже да може да почне да оксидира и ослобађа слободне радикале, што може изазвати штетне здравствене ефекте, чак и болест. Такође ц́е ослободити супстанцу звану акролеин, која има непријатан укус и може бити опасна за ваша плуц́а.

И она и Аш препоручују коришц́ење маслиновог, авокада и сусамовог уља (за које Аш каже да додаје много бољи укус јелима) за кување оброка. Ево неколико разлога зашто се ова три сматрају златним стандардом кувања:

Маслиново уље

Халперин каже да је један од главних разлога зашто воли да кува са маслиновим уљем његова тачка дима; има тачку дима од приближно 176 степени, за коју каже да је уобичајена температура кувања, што га чини сигурним и идеалним избором за вец́ину оброка и печених производа.

Маслиново уље је такође једно од најздравијих уља за кување. Богат је антиоксидансима, као што су феноли и витамин Е, за који Аш каже да је користан за наше целокупно здравље. Такође садржи здрава једињења која се могу борити против здравствених стања као што су метаболички синдром и дијабетес типа 2.

Уље авокада

Са тачком дима од приближно 271 степен, уље авокада би требало да буде ваш избор ако тражите нешто здраво што може да издржи и веома високе температуре током кувања. Халперин такође воли уље авокада због многих здравствених предности. Садржи олеинску киселину, а студије су показале да може заштитити од метаболичког синдрома и смањити ниво холестерола, што може смањити ризик од срчаних обољења. Аш додаје да је такође богат антиоксидансима, витамином Е и мононезасиц́еним мастима.

Сусамово уље Сусамово уље има средњу до високу тачку дима од око 210 степени и такође садржи богате антиоксиданте. Халперин објашњава да ови антиоксиданси, као што су сезамол и сесаминол, могу помоц́и у стабилизацији шец́ера у крви и садржати неуропротективне предности.

Уз одабир оваквих уља, стручњаци вам могу гарантовати здрав и укусан оброк, који ће бити у стању да учини трпезу укуснијом и госте задовољнијим.

(Стил)

БОНУС ВИДЕО

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas