Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

На овај начин се кува здравија тестенина: Врло је једноставно

Када је реч о здравој исхрани, тестенина се ретко налази на високој позицији листе пожељних намирница. Међутим, стручњаци истичу да начин припреме тестенине може значајно утицати на њену нутритивну вредност.

1751964219_shutterstock_2144543743-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Тестенина кувана "ал денте", што значи да је кувана до те мере да задржава чврстину када се загризе, је кулинарски стандард којем Италијани највише теже. Поред тога што тестенина припремљена на овај начин има интензивнији укус и пријатнију текстуру, стручњаци тврде да је и здравија, пише "Њујорк пост".

Одређени начин кувања тестенине је бољи за варење

"Тестенина кувана "ал денте" је лакша за жвакање и варење“, рекла је др Мишел Хаузер, ванредни професор хирургије на "Станфорд Хеалтх Царе" за "Станфорд Медицине Неwс Центер".

Начин кувања тестенине може имати значајан утицај на њен гликемијски индекс и, последично, на ниво шећера у крви. Према "Интернатионал Паста Организатион", процес варења и апсорпције глукозе из скроба је успорен када се тестенина кува "ал денте", што резултира нижим гликемијским индексом.

Према извештају "Неwс анд Wорлд Репорт", тестенина кувана до текстуре "ал денте" има нижи гликемијски индекс од тестенине куване до савршене текстуре. То значи да конзумирање тестенине "ал денте" може допринети стабилнијем нивоу шећера у крви и дужем осећају ситости.

С друге стране, прекувана тестенина не само да губи текстуру и постаје кашаста, већ негативно утиче и на метаболизам. Како објашњава др Мишел Хаузер, прекувана тестенина може довести до бржег и већег пораста нивоа глукозе у крви, што узрокује да тело реагује повећањем лучења инсулина.

"Харвард Медицал Сцхоол" објашњава да овај нагли пораст инсулина брзо исцрпљује глукозу из крвотока, што може довести до осећаја глади већ након неколико сати. У тим тренуцима људи често посежу за храном са високим гликемијским индексом, што може отежати регулацију телесне тежине и негативно утицати на целокупно метаболичко здравље.

Поред тога, прекување тестенине доводи до бубрења и пуцања гранула скроба, ослобађајући витамине Б групе и фолну киселину, који затим завршавају у води у којој се тестенина кувала.

Следећи пут када желите брзо да припремите јело од тестенине, али и даље желите да буде савршено "ал денте", посолите воду у лонцу и прокувајте је. Додајте тестенину и подесите тајмер према упутствима на паковању, јер различитим облицима и маркама тестенине потребно је различито време кувања.

Повремено промешајте да бисте спречили да се тестенина слепи. Када се тајмер огласи, пробајте тестенину; ако и даље пружа благи отпор зубима, одмах склоните лонац са шпорета и оцедите тестенину да бисте одмах престали са кувањем.

Према речима италијанског кувара Франческа Матане, квалитетна тестенина треба да има благо храпаву и мат површину.

Ако је тестенина веома светло жуте боје, готово сјајна, то може бити знак да је пресушена током производње. Ова врста обраде се не препоручује, јер може негативно утицати на укус, текстуру и нутритивна својства готовог јела.

(Стил)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas