· · Коментари: 0
САВЕТИ

Никако их не бацајте: Искористите кору од БАНАНЕ на прави начин

Кора од банане има великих предности

1640768823_banan.jpg
Фото: Пиxабаy

Свако од нас када поједе банану баци кору, али постоје начини на који можете да је искористе пре него што заврши у канти за смеће.

Прочитајте још: Скоро сви је спремају ПОГРЕШНО: РУСКА САЛАТА је омиљена на празничној трпези, а ПРАВЕ САСТОЈКЕ мало ко зна

 

Полирање обуће

Заборавите на класичне креме за ципеле које имају јак мирис и могу да оставе трагове на вашој одећи. Полирање обуће кором од банане је потпуно природан начин неге кожне обуће, као и свих лакованих детаља. Унутрашњу страну коре је потребно утрљати на површину ципеле или чизме, и за тили час ће невероватан сјај да се појави на њиховој површини. Употребите потом меку крпу како бисте уклонили трагове коре. Најбоље резултате добићете ако употребите мало зрелију банану.

Омекшајте своја стопала

Кора банане садржи у себи аминокиселине и витамине А, Б, Ц и Е који чине чуда по питању суве коже. Такође, веома ефикасно се боре и са стопалима која сврбе и стварају вам нелагодност нарочито у летњем периоду. Неколико дана узастопно потребно је да утрљате унутрашњу страну коре од банане на проблематична места на стопалима, да бисте видели изванредне резултате.

Смањите подочњаке

Бројни производи које користите за негу своје коже, а нарочито за предео око очију, праве се управо од коре од банане. Познато је да су банане одличне за негу осетљиве и надуте коже, и да захваљујући хидратантним својствима дају кожи неопходну влагу и глаткоћу. Такође, врло учинковито се боре са тамним мрљама на лицу и ситним ожиљцима.

Кора од банане је врло моћан антиоксиданс и самим тим заштита од оксидативних оштећења, при чему даје допринос успоравању старења коже. Кору од банане ставите на своје лице испод очију и оставите да делује око 15 мин. Приметићете велику разлику у погледу одсуства надутости и подочњака на тој регији.

Изборите се са уједима инсеката

Кора од банане са сматра ултимативним кућним леком. Уколико сте претрпели уједе од комараца и не можете да се изборите са осећајем свраба, кора од банане вам у великој мери може помоћи. Утрљајте је на осетљиво место и посматрајте како осећај свраба нестаје. Банане су природно испуњене полисахаридима, који су познати по својим антиупалним својствима и смањењу отеклина.

Прочитајте још: Не треба их мешати: Знате ли која је разлика између СОДЕ БИКАРБОНЕ и ПРАШКА ЗА ПЕЦИВО?

 

Уклоните акне природним путем

Банане у себи садрже лектин и цинк који имају антибактеријска својства и помажу при лечењу односно зацељењу рана. Утрљајте кору од банане на предео коже који је прекривен акнама, и оставите да делује око 10 минута, а затим исперите. Пожељно је да минимум три пута дневно понављате овај поступак током 7 дана да бисте видели жељене резултате.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.