Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Правила за ГРИЛОВАЊЕ ПОВРЋА: Биће укусније и од меса!

Баш на време за сезону роштиљања

1654165191_farhad-ibrahimzade-AfsZ1KC2huY-unsplash.jpg
Фото: Unsplash
Oglas

Када мислимо о роштиљу, прво нам на памет падне месо, али врхунски кувари напомињу да је поврће оно које се највише трансформише и може да да најбоље укусе. Поврће има висок садржај воде, тако да коришћењем методе суве топлоте као што је печење на роштиљу, појачавате и концентришете укусе поврћа тако што ћете извући воду и карамелизовати спољашњост.

Како се ваша пијаца мења током сезоне, бићете почашћени са потпуно новим низом поврћа ( и воћа !) које ћете бацити на роштиљ, доносећи тако нове укусе и текстуре. Да бисте максимално искористили поврће на жару, читајте даље.

Најбоље поврће за роштиљ

Сво поврће може бити невероватно. Највише се трансформише на роштиљу, било зато што се дим тако добро слаже са природним укусима или што се шећер лепо карамелизује на роштиљу, патлиџан , шпаргле , портобело печурке, шаргарепа, броколи и танко исечени кромпир - тзв. помфрит на жару“. Дрвени угаљ помаже поврћу да се дими и да још више добије укус.

Прочитајте још: Потопите палачинке у ВРЕЛО МЛЕКО и уживајте у укусу: Трик "украден" од познатог кувара (РЕЦЕПТ)

Како пећи поврће на роштиљу

Прво оперите и осушите поврће. Влага ствара пару, што значи да ће било која вода на спољашњости вашег поврћа учинити више кашастим него хрскавим.

Затим одлучите да ли поврће печете на роштиљу цело, преполовљено или исечено – цео патлиџан или тиква могу постати хрскави споља и кремасти изнутра, док исечено поврће може бити хрскавије и добити више тог укуса на роштиљу. Веће поврће, попут карфиола , треба исећи на одреске или цветиће, осим ако не планирате да их печете на роштиљу дужи временски период.

Успех са поврћем на жару почиње од тога како га исечете за роштиљ. Желите да размислите о излагању што веће површине да бисте добили предности укуса дима и топлоте.

Зачините сољу, бибером и било којим зачинима по жељи. Оставите поврће да одстоји најмање 10 минута па до сат времена, да се мало соли зноји. Поново осушите, ако је потребно. Сада је време да своје поврће ставите у уље или маринаду, ако желите, али знајте да ће већина укуса изгорети. Прелив по могућству долази након процеса кувања када је у питању поврће на жару.

Фото: Пиксабеј

Загрејте роштиљ на средњу или средње јаку ватру и премажите решетке уљем. Ставите поврће на решетке и оставите да се пече. Проверавајте да ли је готово сваких неколико минута, окрећући када решетке роштиља постану тамни траг. Код поврћа не тражите одређену температуру као код меса (не постоји нешто попут средње печеног кукуруза у клипу ), па пазите на поврће како бисте спречили да постане превише кашасто. Печење на превисоким температурама може бити замка, па циљајте на распон од 500-600 степени, иако тврђе поврће (попут шаргарепе или цвекле) може ићи до 650 степени или чак више. Већину поврћа треба пећи мање од 15 минута и преврнути на пола.

Прочитајте још: Како чувати банане да не постану смеђе? Два ТРИКА "раде" посао

Чувајте се поврћа које пропада кроз решетке! Ако кувате са малим печуркама, чери парадајзом или другим дивним, али потенцијално запаљивим производима, размислите о коришћењу ражњића како би ваше поврће добило директан укус роштиља, а да не падне у ватрену јаму.

Скоро свако поврће се може пећи на роштиљу, али супер воденасто поврће може брзо да постане неуредно. Прескочите краставац на жару.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas