· · Коментари: 0

Пробајте на СТАРИ НАЧИН - бољу никад нисте пили! Овако се правилно кува ТУРСКА КАФА

Има нешто посебно у турској кафи!

1631782430_kafa.jpg
Фото: Депозит

Данас када се у кафићима налази све ређе и углавном је пијемо код куће, да не би потпуно пала у заборав, подсећамо вас како се правилно кува краљица свих кафа!

Прво и основно, за добру турску кафу потребна је квалитетна мешавина, и зато немојте да штедите на њој - пијете је из задовољства, а не из преке потребе!

Друго, мало ко зна да за турску кафу на почетку вода не треба да прокључа! У џезви се вода загрева до тик пред врење, па се склања са рингле.

Део воде одлива се у шољицу, а у остатак се додаје кафа (по једну богату кашичицу за сваку шољицу или више ако су шоље веће или волите веома јаку кафу).

Промешајте да нема грудвица,па вратите на ватру и кад нарасте до ивице џезве поново склоните са ватре и додајте воду коју сте на почетку одлили. Опет вратите на врућу ринглу и оставите да проври.

Склоните са шпорета, сачекајте неколико секунди и додајте кашичицу хладне воде. Тада је кафа спремна за служење!

Основне грешке код припреме кафе:

- Превише мешања убија укус;

- Остављање да се неколико пута подигне до врха џезве уништава пену и мења укус кафе;

- Мешање након што је кафа закувана, проврела и склоњена са рингле такође ће изменити укус омиљеног јутарњег напитка;

- Уколико се кафа заслађује, шећер је најбоље додати још док је вода хладна у џезви, пре додавања и закувавања кафе.

Пробајте и сами ћете се уверити колико је укус другачији - бољи!

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.