Трик који прави разлику у сваком тесту.
Постоји један трик који се данас ретко користи, а прави чудо у кухињи. Није скуп, није компликован, али мења све – од мириса до текстуре. Ако сте икада желели да вам тесто буде мекано као душа, ево шта сте можда заборавили.
Тајна је у једноставности
Бака је увек говорила: „Тесто не воли журбу, али воли топлину.“ Пре него што је замесила било шта, увек је загрејала млеко – не да прокључа, већ да буде топло као рука. У то млеко додавала је кашичицу шећера и мало квасца, па остављала да се „пробуди“. Овај корак је кључан. Без њега, тесто остаје тврдо, без душе.
Састојак који сви заборављају
Али оно што је чинило разлику јесте – кромпир. Да, обичан, скуван кромпир. Бака би га изгњечила и додала у тесто. Резултат? Мекано, ваздушасто, а опет пуно. Кромпир даје тесту влагу и еластичност, без да га учини гњецавим. Савршено за кифлице, погаче, па чак и пиззу.
Како се тесто понаша
Када се користи овај трик, тесто не пуца, не суши се и остаје свеже дуже. Може да стоји данима, а да не изгуби мекоћу. Идеално је за све који воле да припреме унапред, али не желе да изгубе онај домаћи осећај.
Практичан савет
Ако желите да пробате – скувајте један кромпир, изгњечите га и додајте у стандардну смесу за тесто. Комбинујте са топлим млеком и квасцем, па оставите да нарасте. Резултат ће вас изненадити. Тесто ће бити мекше од душе, баш као што је бака правила.
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ