Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

У ЧЕМУ ЈЕ ТАЈНА САВРШЕНЕ ПРИПРЕМЕ ДОМАЋЕГ ЏЕМА: Важно је како се меша, а ево због чега треба додти лимунов сок

Џем не треба да буде само укусан, већ и густ, тамне боје и без кристализованог шећера. Уз праве трикове и мало стрпљења, свака тегла може постати прави мали уметнички део зимнице.

1760017806_shutterstock_2298121301.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Када домаћице припремају џем, пажња се не посвећује само укусу, већ и изгледу и текстури. Густ и тамни џем који се не кристалише показује искуство и знање које се преноси генерацијама.

Ево неколико проверених трикова:

Бирајте воће са природним пектином – шљиве, рибизле и јагоде не само да дају леп укус, већ и природну густину џему. Ако користите воће са мање пектина, додајте мало лимунтуса или природног пектина.

Пажљиво мерите шећер – довољно да задржи структуру и боју, али не толико да почне да кристалише. Превише шећера може стврднути џем, а премало га учинити течним.

Кувајте џем кратко и на средњој температури – предуго кување мења боју и може покварити текстуру. Пратите густину и гашењем топлоте на време сачувајте природну боју.

Додајте лимунов сок – он фиксира тамну боју и спречава кристализацију шећера, а истовремено освежава укус џема.

Не мешајте агресивно – нежно мешање током кувања чува облик воћа и смањује ризик од кристализације.

Стерилне и суве тегле – пуните џем у стерилизоване тегле и затворите поклопцем. Овако се чува свежина и густина, а џем је спреман за чување током целе зиме.

Постепено хлађење – оставите тегле да се хладе на собној температури пре него што их сместите у оставу. Нагли пад температуре може променити текстуру џема.

Уз ове традиционалне и практичне трикове, сваки домаћи џем постаје сочан, тамне боје и савршене густине, спреман да обогати зимницу, колаче или доручак.

(Ствар укуса)

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas