Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Већина људи погрешно чува лук: Ево уз коју намирницу никако не смете да га ставите

Једна ствар коју многи од нас не чувају на прави начин је лук

1692100367_shutterstock_2032266044.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Колико пута вам се догодило да сте у току припреме јела отворили фрижидер или оставу, и открили да је храна коју сте купили пре само неколико дана већ почела да се квари? Ово је велики проблем са свежим воћем и поврћем, али постоје кораци које можете предузети како би ваши производи били дуже свежи – уз помоћ правилног чувања, преноси Миррор.

А, једна ствар коју многи од нас не чувају на прави начин је лук. Стручњаци за храну тврде, да је лук потребно складиштити на хладном, тамном и сувом месту како би дуже остао свеж, а постоји чак и одређено поврће с којим се никада не би требало да буде у близини, јер би оно могло да подстакне још брже кварење.

Влага и светлост су ствари које лук не може да поднесе, јер доводе до плесни и клијања, па га треба чувати у сувој, добро прозраченој корпи, канти или великој посуди. Требало би да их држите подаље од сунчеве светлости, али такође их не би требало држати на ниским температурама, зато је најбоље да их ставите у тамни ормарић, преноси Вечерњи лист.

И, никада не бисте требало да складиштите лук с кромпиром. Куварица Сара Џампел објаснила је:

'‘Ја своје држим у ормарићу са свим својим посудама за печење, али у будућности желим да купим сандуке и однесем их у гаражу или подрум. Такође желите да будете сигурни да су одвојен од кромпира – који су склони да покваре лук ако се држе у близини'’.

Ако лук који купујете долази у пластичној кеси, треба је бацити чим дођете кући из супермаркета јер пластика може брзо покварити лук због недостатка циркулације ваздуха и повећања влаге. Такође, лук можете држати у папирнатој или мрежастој врећици, јер ће обе омогућити бољи проток ваздуха и помоћи у одржавању ниског степена влаге. Ако се чува на правој температури и под правим условима, лук може трајати дуго времена. Лук чуван између -1⁰Ц  и 10 ⁰Ц може бити добар до годину дана. На вишим температурама издржаће неколико недеља.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas