Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
НАРОДНА МЕДИЦИНА

Чувени ваљевски травар ГОРАН каже: За јесен спремите ТРИ биљне мешавине и нема страха од КОРОНЕ

У кућној апотеци има 150 биљака од којих припрема 70 лековитих мешавина.

1600435155_119836594_652876608670468_741110877319452326_n.jpg
Горан Јокић, Фото: Приватна архива
Oglas

Горан Јукић (59) је савремени травар који прати најновија достигнућа у свету, чита литературу и извлачи најбоље из српске традиције.

У Горановој апотеци могу се наћи мешавине за мигрену, бешику, „женске“ или „мушке“ проблеме, за болестан желудац, ешерихију коли, температуру, грип… Има и шљивово сирће за мршављење, мешавину качко за мигрену, бабин зуб за неплодност...

Породична традиција
У породици Јукића сви су били травари. Горан се сећа да су бака Љубица, па и мајка Марија знале да лече биљкама. Прве паре је зарадио од биљака! Пошто је растао на периферији Ваљева са братом је брао липу и продавао људима који су живели у зградама.- Интересовање је било велико, а имали смо проблем са амбалажом – сећа се Горан.

Прочитајте још: Ових 5 ПЛАСТИЧНИХ СТВАРИ не морате да користите: Нађите им замене, сачувајте ЗДРАВЉЕ и ПЛАНЕТУ

Горан сакупља лековите биљке на обронцима Маљена и Повлена, улази у најзабитнија напуштена села у потрази за травама које лече. Чува 150 чајева од биљака који расту у Србји, али и 70 биљних мешавина које помажу у лечењу великом броју бољки.

Пијте чајеве, али идите обавезно код лекара.

- Никада нисам говорио пијте чајеве и немојте ићи код лекара, али код мене долазе тек када су прошли све лекаре и нису добили помоћ - каже Горан.

Горан је завршио економску школу, али се од деведесетих година бави сакупљањем лековитих трава. Он је савремени травар, јер прати литературу и проналази најбоље из српске традиције. Упутства чувеног Пелагића и Туцакова држи „у малом прсту“, али прати и шта се у свету дешава.

Прочитајте још: ЕКСКЛУЗИВНО: Древни ЛЕК монаха са Свете Горе који "ДИЖЕ из МРТВИХ" (РЕЦЕПТ)

- Многи традиционални рецепти данас више нису примењиви, а опет у свету нека биљка постане „модерна“ и сви је траже иако има далеко лековитијих – каже Горан.

Мајчина душица је мелем за сваку бољку Фото: Пиксабеј

Тако је, рецимо, била модерна биљка „пречица“ и људи су масовно почели да је траже и беру. На падинама Маљена су долазили аматери биљобери и све побрали, па се сада може наћи у траговима.
- Вранилова трава је фантастична, а наш народ је зове „дивљи оригано“ и масовно је купују из увоза са Медитерана иако расте и код нас и пођеднако је лековита, али је јефтинија – истиче Горан.

Вранилова трава је исто што и дивљи оригано, а сви купују увозни јер је скупљи!
Биљке за сваку кућу
Вирак је за женске бољке, а мала млечика за „мушке“.- Мајчина душица је изванредна и то је прва биљка коју бих свима препоручио, као и нану и камилицу – истиче Горан.

Свима препоручује три биљне мешавине за јесен уз помоћ којих ће моћи да подигну имунитет и одбране се од короне.

Прочитајте још: ЧАША ЗДРАВЉА спречава лош задах, ЧУВА ЗУБЕ и кости

  1. Мешавина за желудац (кантарион, матичњак и нана)
  2. Мешавина за плућа (мајчина душица, подмел и вранилова трава)
  3. Мешавина за имунитет добра и за децу (мајчина душица и матичњак)

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas