· · Коментари: 0
ЗДРАВА ИСХРАНА

Да ли је доручак најважнији оброк?

Иако смо пуно пута то чули да ујутру треба појести нешто, доручак ипак није најважнији оброк у дану.

1606846037_breakfast-690128_640.jpg
Фото: Пиxабаy

Било да га поједете или прескочите, исто ће вам бити, нећете се ни угојити ни смршати. Тврдња да је доручак најважнији оброк у дану није доказано  студијским истраживањима.

Прочитајте још: Нећете му одолети: Тост са трешњама (ФОТО)

Сама идеја да ће прескакање доручка довести до тога да више хране унесемо у организам током ручка или вечере је нетачна. Такође, нигде није доказано да су људи који не пропуштају доручак, ручак или вечеру здравији од оних људи који имају само један оброк током дана.

Доктор Џејмс Бетс, предавач нутриционизма на Универзитету у Лондону, урадио је једну занимљиву студију где је својим испитаницима давао различите задатке. Један од резултата истраживања је био да конзумирање доручка нема утицаја на наше расположење или на то да будемо паметнији.

Прочитајте још: Када досаде салате, отклопите шерпу и СПРЕМИТЕ ЈЕЛО које се НЕ МЕША (ФОТО)

Професор психологије, Питер Роџерс, са Универзитета у Бристолу, који је своју специјализацију урадио на пољу нутриционизма, изјавио је да би многи од нас могли да једу мање и да је доручак најлакши оброк за прескочити.  Важно је нагласити да ни они људи који мисле да је најбоље доручковати воће нису у праву јер заправо фруктоза помаже стварању наслага масноће у телу.

                              Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.