Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТ

Др Мирјана Митровић каже да модрице нису реткост, али су опасне ако на телу имате и ОВЕ симптоме

Ако се модрице јављају без јасних повреда, чешће него раније, посебно ако су већих димензија, болне и захватају више делова тела неопходан је преглед лекара.

1613332207_Depositphotos_9001233_l-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Модрице које настају без трауме могу да указују на велики број болести, од којих су најопаснији хематолошки малигнитети. Ипак, највећи број пацијената који се због појаве плавих печата по телу јави на преглед хематологу нема озбиљно обиљење.

Прочитајте још: Сода бикарбона УБИЈА КАНДИДУ: Ова два рецепта решиће вас ове ГЉИВИЦЕ

Докторка Мирјана Митровић, хематолог Универзитетског клиничког центра Србије, каже да особе старије животне доби често имају модрице по надлактицама и подлактицама, које су већих димензија и спорије пролазе:

Модрице на рукама има свака десета бака.

- Оне су последица сенилне пурпуре, односно смањене еластичности и издржљивости крвних судова. Процењује се да бар 10 одсто особа старијих од 50 година има сенилну пурпуру. Специфична терапија за ово стање не постоји. Препоручује се повећан унос витамина Ц и смањено излагање сунцу. Жене чешће имају модрице у поређењу са мушкарцима, пре свега због мање количине колагена и веће количине масти у поткожном ткиву.

Које лекове пијете?
- Примена лекова који смањују способност крви да се згруша је чест узрок настанка модрица - каже др Митровић. - Велики број лекова за болове, као и неки антибиотици, антидепресиви и кортикостероиди могу бити узрок модрица. Чак и суплементи који садрже гинко билобу, женшен, белу врбу и велике количине лука могу да доведу до исте ситуације. С друге стране недостатак витамина Ц и К, може да буде узрок настанка модрица.
Хематоми су често наследни...

Хематоми или модрице могу да буду и знак неких урођених, али и стечених болести.

- Урођени поремећаји згрушавања крви као што су Фон Вилебрандова болест и хемофилија се најчешће манифестују у раном детињству појавом крварења у кожи али и слузокожама, мишићима, зглобовима и унутрашњим органима - каже наша саговорница.

Ако цури и крв из носа, има је у урину, имате температуру, презнојавате се...

Међу стеченим поремећајима најчешћи узрок модрица је имунолошка тромбоцитопенија, стање у ком тело разара споствене тромбоците.

Прочитајте још: Зашто ПРАЗИЛУК треба да уврстимо у исхрану? Био је цењен још код СТАРИХ ЕГИПЋАНА

Када је појава модрица удружена и са другим симптомима, као што су крварење из носа, појава крви у урину и столици, интензивније или продужено менструално крварење, повишена телесна температура, презнојавање и малаксалост онда је реч о малигнитету.

- Модрице могу да буду први знак хематолошких малигнитета, пре свега акутних леукемија али и лимфома - каже др Митровић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas