· · Коментари: 1
историја

ГАРДОШ КУЛА, последњи СИМБОЛ несталог ЦАРСТВА. Многи су о кули мислили погрешно, ово су ПРАВЕ ЧИЊЕНИЦЕ

Кула Гардош данас је један од најпрепознатљивијих симбола Земуна и место које обавезно посете сви они који долазе у овај део Београда. Ипак, чак и међу Земунцима, много је заблуда када је у питању овај објекат... почев од имена.

1595936523_Depositphotos_253632554_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Изнад кровова земунских кућа и звоника цркве Светог Николе већ се деценијама немо уздише импозантна грађевина од цигле и опеке, један од последњих трагова некада моћног Аустроугарског царства на тлу данашње Србије – Гардош кула или, како Земунци воле да је зову – Кула Сибињанина Јанка.

Прочитајте још: ТРИ ГРАЦИЈЕ НА ОБАЛИ ЦРВЕНОГ МОРА: Луксуз с укусом истока, водена магија или рај за одрасле (ФОТО)

Фото: Депосит
Један од последњих трагова некада моћног Аустроугарског царства!

Историјски, заправо су погрешна оба назива, али то није једина грешка која већ вековима опстаје када је у питању овај објекат.

Прочитајте још: МИСТЕРИЈЕ ТАШМАЈДАНА, овај парк је обавијен велом ТАЈНЕ, многе ствари још увек НИСУ ЈАСНЕ!

Права истина о кули
Миленијумска кула заправо је једна од седам споменика потпуно различите архитектуре којим је Угарска хтела да обележи своју хиљадугодишњу државност. Наиме, према легенди, Мађарска је настала спајањем седам племена па је због тога било симболички важно подићи и седам споменика. Два посвећена овој годишњици изграђена су у Мађарској, у градовима Опустасер и Панонхалм, два у данашњој Словачкој у градовима Нитра и Девин, један у Украјини, код града Мухатчево, један у Румунији, код Барошева и овај седми - Земунска кула који се и јесте налазио најјужније. Централни Миленијумски споменик подигнут је у Будимпешти и налази се на Тргу хероја.

Гардош кула - не једна од четири, него једна од седам споменика!

Кулу која се већ деценијама као стражар уздише изнад Земуна изградиле су мађарске власт 1896. године у част прославе хиљадугодишње владавине на овим просторима. Одатле и право име ове грађевине – Миленијумска кула.

Право име Миленијумска кула!

Градња на Гардошу је завршена 5. августа 1896. године, а њено свечано отварање било је 15 дана касније, 20. августа 1896.

Прочитајте још: Ових дана у Америци руше споменике Колумбу и тврде да он и НИЈЕ БИО ПРВИ!

Већина Земунаца ће вам рећи да је баш ово место за изградњу куле изабрано зато што је њихов град у то време био најјужнија тачка царства, а да су Угари желели да подигну четири куле на четири стране света, у најудаљенијим местима своје државе. Ипак, ово је само делимично тачно.

До данашњих дана, осим Земунске куле, опстали су још само споменици у Мађарској – у Панонхалму и Опустасеру, док су остали порушени, па Миленијумска кула представља једини такав споменик Мађарске царевине, који је остао на територији других држава.

Осим Земунске куле, опстали су још само споменици у Мађарској, док су остали порушени!

А где је ту Сибињанин Јанко?

Фото: Депосит

Деценијама су о овом месту испредане мистериозне приче. Једна од таквих легенди је да из подрума Миленијумске куле води тунел којим се, испод Дунава, може стићи до тврђаве на Калемегдану.

Прочитајте још: Због БЕОГРАДА тачно у подне звоне ЗВОНА у свим хришћанским црквама на свету: Све почиње 1456. године!

Ипак, један други мит заслужан је за име које се много чешће помиње у причама Земунаца. Наиме, пре него Миленилумска или чак и Гардош кула, Земунци ће вам рећи да се она зове кула Сибињанин Јанка.

Сибињанин Јанко је заправо Јанош Хуњади, мађарски витез који је 1456. године победио Турско царство, одбранио Београд и остварио највећа победу хришћана над Османлијама у 15. веку.

Само три недеље по окончању битке, док је славље због победе још трајало, Хуњади је умро од последица куге, прича каже, баш у једној од кула средњовековне тврђаве на Гардошу.

Прочитајте још: Угравирано име СОФИЈА, а поред пише нека година... Откривена ТАЈНА најромантичније КЛУПЕ у Београду

Све ово дешавало се 440 година пре зидања Миленијумске куле са којом Сибињанин Јанко није имао никакве везе, али је његов култ у народу и даље био јак, па није прошло много пре него што су мађарску кулу Срби прозвали – кула Сибињанина Јанка…

И, тако је остало све до данашњих дана.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.