Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Хладно време ретко коме прија, али може позитивно да утиче на здравље: Зашто ћемо да заволимо зиму?

Вероватно вам је тешко да замислите да би ниске температуре, ветар и снег могли позитивно да делују на наше здравље.

1610967171_Depositphotos_19133395_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Међутим стручњаци истичу да од хладноће имамо и много користи, само што их нисмо свесни. 

Потрошња енергије

1. Тело по хладноћи троши више енергије да би одржало нормалну телесну температуру на приближно 36,7 степени. Такође, хладноћа сагорева станице смеђих масноћа. То су масноће које расхлађено тело троши да би се загрејало.

Прочитајте још: Ова намирница ће ублажити гасове и надутост, а сви је имамо у кући

Јача имунитет
Излазак на хладно чини ваш организам отпорнијим. Наиме, када изађете на хладно, станице које се боре против инфекције у телу се умножавају.

2. Трчање по врућем и влажном времену јако је напорно за организам. Кад захладни трчање је лакше и пријатније јер се смањује топлински стрес, који неповољно делује на тело. Ако нисте љубитељ трчања, и брзо ходање може бити од користи.

3. Хладноћа вам може помоћи да боље спавате. Будући да људи који пате од несанице имају повишену јелесну температуру, благо расхлађена спаваћа соба оптимална је за спавање.  

Прочитајте још: Пијете кафу на путу? Немојте, постоји ОПРАВДАН разлог за то

Побољшава памћење

Студије показују да топло и лепо време омета у доношењу сложених одлука, схватању, памћењу и присећању. На високим температурама мозак појачано троши глукозу, што неповољно утиче на когнитивне способности. Мозак ради боље на умерено ниској температури. Научници потврђују да је 17-18 степени оптимална температура за рад мозга.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas