· · Коментари: 0
књиге

Како ЧИТАЊЕ КЊИГА поправља ЗДРАВЉЕ? Највише утиче на ових ДЕВЕТ СТВАРИ

"То ти је ствар са књигама. Допуштају ти да путујеш било где, а да се не помериш", рекла је писац Јумпа Лахири.

1596194987_Depositphotos_299683516_s-2019.jpg
Фото: Депосит

И истина је. Кроз књиге упознајемо потпуно нове светове, сасвим нове димензије, ширимо вокабулар, а уједно се добро забављамо, а слободно време користимо квалитетно.

Али, да ли сте знали да је читање књига добро и за ваше здравље?

Пре него што одаберете омиљени жанр, скувате кафицу и почнете да уживате у омамљујућем мирису свеже штампаног, или, још боље, годинама старог папира, сазнајте 9 начина како читање књига утиче на наше здравље:

Фото: Пиxабаy

1.Смањује ниво стреса

Удубљивање у квалитетно и занимљиво штиво нас опушта, одмара и чини да, бар накратко, заборавимо на проблеме и свакодневицу.

Прочитајте још: Вежбање у току ЛЕТА: Како да вам буде ПРИЈАТНО и ЕФИКАСНО

2. Одржава мозак у форми

Читање књига је савршен тренинг за мозак! Тера нас на размишљање, стварање слика у глави, доношење закључака и отварање сасвим нових видика.

Читање снижава ниво стреса!

3. Шири речник

Што више књига у животу прочитате, речник ће вам бити богатији. Ниједан љубитељ књига нема шансе да се обрука у друштву или нађе у ситуацији да не може да учествује у разговору.

4. Побољшава рад меморије

Читање књига је најбоља ментална активност, која изоштрава ум и повећава капацитет памћења.

Прочитајте још: НАЈКРАЋА ЛЕКЦИЈА О СТРЕСУ: "Спустите чашу!"

Фото: Депосит

5. Развија аналитичке вештине

Сама радња књиге тера нас да размишљамо неколико корака унапред, што у мозгу остаје запамћено као стратегија, која може да се примени на свакодневне ситуације.

Трудите се да читате папирне књиге, не електронске, кад год је то могуће!

6. Побољшава концентрацију

Ово се односи на читање папирних књига, не електронских. На екрану нам пуно ствари одвлачи пажњу, док читање "праве" књиге побољшава способност концентрације.

Прочитајте још: ЛИМУН није једина намирница са највише ВИТАМИНА Ц: Погледајте које ПОВРЋЕ има ВИШЕ!

Фото: Депосит

7. Снижава крвни притисак

Исто као и када је реч о снижавању нивоа стреса, читање књига вам помаже да снизите и крвни притисак. Фокусирањем на радњу књиге заборављамо на свакодневицу и проблеме, што нас смирује и опушта, а крвни притисак се, сасвим логично, снижава.

8. Развија емпатију

Немогуће је читати било коју књигу, а не развити било какву врсту емоције према ликовима. Слично као и код развоја аналитичких вештина, и емпатија се преноси са књига на људе у нашем окружењу или чак потпуно непознате људе.

Прочитајте још: Зашто је пливање НАЈБОЉИ РЕЦЕПТ? Идите на базен бар 3 пута недељно, а ово су БЛАГОДЕТИ

9. Читање књига је највећа и најјефтинија авантура

Читање књига је одличан начин да "посетите" и најудаљеније крајеве света. Иако можда нисте у могућности да их физички стварно упознате, многе књиге савршено приказују и преносе стање, културу и дух неког града или државе, тако да можете да имате реалну слику и без путовања.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.