Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВИ ЗУБИ

Користите КОНАЦ ЗА ЗУБЕ? – Откривамо због чега треба да се користи и колико често (ВИДЕО)

Уколико приликом чишћења зуба користите само четкицу за зубе и пасту, ваши зуби нису у потпуности чисти.

1598603769_Depositphotos_392848422_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Четкица за зубе не може да очисти места на којима се зубне површине додирују (простор између зуба) те се процењује да чак 35% површине зуба остаје неочишћено.

Прочитајте још: Три ЛЕКОВИТА ЧАЈА за добро јутро!

Временом на тим местима долази до накупљања остатака хране, што доводи до настанка каријеса, упале десни као и појаве непријатног задаха из уста. Због тога је веома важно да свакодневно користите конац за зубе.

Фото: Депозит

Када се користи конац за зубе?

Конац за чишћење зуба се сматра најефикаснијим алатом за чишћење уских простора између зуба тзв. интерденталних простора. Пожељно је користити га једном дневно, најбоље увече пред спавање, али нећете погрешити ако га будете користили ујутру или након оброка.

Дилема која се јавља код чишћења зуба концем јесте да ли је исправно прво опрати зубе четкицом и пастом па их онда чистити концем или обратно.

Прочитајте још: КАКАО мора бити на вашој листи приоритета! Ево зашто морате ПОПИТИ ШОЉИЦУ овог напитка сваког дана

И једна и друга опција имају своје разлоге за: заговорници методе у којој се зуби прво чисте концем, а онда перу четкицом истичу да је дејство флуора из пасте за зубе боље када се из интерденталних простора очисте све наслаге концем; док је предност друге методе та што је један део плака из међузубног простора уклоњен четкицом, па је потребно мање времена за чишћење концем.

Фото: Депозит

Коришћење зубног конца у само 3 корака

Пре коришћења конца обавезно оперите руке!

КОРАК 1: Одмерите и исеците око 20-40 цм конца. У почетку, слободно користите већу количину конца, а временом ћете постати спретнији и чишћење ће Вам прећи у рутину. Обмотајте конац око Вашег кажипрста или средњег прста обе руке док размак између прстију не буде око 5 цм.

КОРАК 2: Пажљиво провуците конац између два зуба, савијте га тако да има изглед латиничног слова ‘Ц’, а затим једноставим покретом горе-доле очистите површину зуба – овај покрет можете поновити два до три пута. Сетите се да приликом чишћења једног интерденталног простора постоје две површине – два суседна зуба која морате очистити. Када извучете конац из међузубног простора искоришћених 5 цм конца намотајте на један прст (тај прст ће “скупљати” искоришћен конац), а са другог прста одмотајте 5 цм чистог конца.

КОРАК 3: Поступак треба поновити за сваки међузубни простор, након чега треба опрати зубе четкицом и пастом.
(Уколико при руци немате четкицу и пасту, то није разлог да прескочите чишћење зуба концем. Након чишћења можете само испрати зубе водом или средством за испирање.)

Прочитајте још: РЕЧ СТРУКЕ: Ово су НАЈБОЉЕ АКТИВНОСТИ за особе склоне НАГОМИЛАВАЊУ килограма

Колико времена треба да чишћење зубним концем почне да делује?

Већ од првог чишћења зубни конац показује све предности коришћења јер ћете одмах осетити да су вам зуби и десни чистији – конац допире до подручја до којих четкица не може, дах ће Вам бити свежији, а здравље десни ће се побољшати. Чак и ако Вам у почетку буде чудно, наставите са чишћењем и са вежбањем, јер ћете убрзо осетити разлику а чишћење ће постати део Ваше дневне рутине.

Два најчешћа проблема која се могу јавити приликом чишћења зуба концем су крварење десни и отежано коришћење конца.

Да ли деца треба да користе зубни конац?
Иако можете и треба да се посаветујете са стоматологом када је најбоље време да Ваше дете почне да користи зубни конац, можете почети чим два зуба почну да се додирују, што се обично раније деси са задњим зубима. У почетку ћете Ви морати да им чистите зубе концем, али ће временом они научити сами да то раде (негде између осме и десете године)

Уколико Вам десни крваре током коришћења конца за зубе то не значи да треба да престанете да га користите. У питању је период адаптације, и десни често умеју да крваре ако користите конац први пут. Крварења ће престати после пар дана, и врло брзо ћете приметити побољшање.

Прочитајте још: Можда сте мислили да су ОВО најбоље позе за спавање, али ИСТИНА је потпуно другачија

Зашто треба да користите конац за зубе?

Редовна употреба конца спречава појаву и нагомилавање остатака хране, спречава пропадање зуба и смањује ризик болести десни. Такође, чишћење зуба концем Вам даје прилику да редовно проверавате своје зубе и десни, и да у раном стадијуму уочите проблеме попут отицања или црвенила десни. Свакодневно коришћење конца помаже у спречавању настанка гингивитиса и других болести зуба, дајући Вам блиставији осмех.

Предности свакодневног коришћења зубног конца су бројне, а оно што треба да запамтите јесте да никад није касно почети с оваквом врстом чишћења зуба и десни. Промену ћете осетити већ након првог коришћења конца.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas