Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЛИЦЕ

Маске су ЗЛО за кожу, али лице је неће осетити ако искористите два препарата

Можда ви спадате у срећнике који током протекле године нису имали проблем са лицем, али сигурно познајете бар неколико особа које се жале да им је кожа преплављена бубуљицама и то сасвим другачијим од оних са којима су се до сада сусретале.

1618566232_Depositphotos_427497072_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Реч је о маскнама (кованица од речи маска и акне), нуспојави ковида 19. Наиме, штитећи се од вируса корона маскама, постали смо подложни црвеним бубуљицама и осипима на носу, образима, бради, па се тако под маскнама подразумева читава лепеза промена на делу лица које штитимо. И ниједан тип коже није тога поштеђен.

Прочитајте још: ПАРФЕМ није само да лепо миришете, он буди УСПОМЕНЕ и има још НЕВЕРОВАТНИХ предности

Када носимо маску за лице неколико сати непрекидно, око лица се ствара лепљиво и влажно окружење. Бактерије и влага могу да се “заглаве” у порама и више немају где да побегну.

Маст
Иако звучи као лош савет наношење масти сличне вазелину на већ проблематичну кожу, то није тако. Козметичари препоручују лековите масти које чисте суве, флекаве делове коже, а и скраћују животни век бубуљица и помажу да брже зарасту места на којима сте, нестрпљиво, реаговали па направили рану.

“Уста и нос су препуни бактерија, па са сваким нашим издисајем под маском оне све више инфицирају кожу”, појашњава дерматолог др Елен Мармур, напомињући да то не треба да буде повод или разлог да престанемо да се на овај начин штитимо од вируса корона.

Уста и нос су препуни бактерија, а маска...

На маскама се задржавају капљице пљувачке током разговора, кашљања или кијања. Дакле, не шире се у ваздуху, што и јесте њихова улога, да нас заштите од потенцијалног преношења ковида 19. Ипак, то истовремено значи да сва влага и бактерије остају са унутрашње стране маске, на нашој кожи. Резултат тога је влажно окружење у којем бактерије које изазивају акне могу брзо да се размножавају.

Прочитајте још: Сва правила чешљања косе: Ситнице могу да утичу на њен квалитет

Дерматолог Меган Фили упоређује маскне са акнама са којима се често боре спортисти који морају редовно да носе кацигу.

- Њихово лице може јако да се инфицира због прљавштине и зноја који се накупљају у порама, будући да је испод кациге идеално окружење за раст бактерија - каже она.

Фото: Депозит

Баш као и у случају уобичајених акни, више фактора утиче и на појаву маскни - прање маске јаким детерџентом, материјал од ког је направљена, учесталост њеног ношења...

Прочитајте још: Милица Милша одушевила фанове ФОТОГРАФИЈОМ из младости: "Била си и остала лепотица" (ФОТО)

Хидратантна крема и балзам
Исушивање лица може да проузрокује још учесталије избијање бубуљица. Зато је важно да кожа све време буде негована хидратантним средством. Ово нарочито важи за особе са сувом и осетљивом кожом.

Зато, испробајте неко блаже средство за прање, без мириса, па проверите да ли то помаже. Ако вам акне уобичајено избијају због стресних ситуација, онда пандемија само погоршава ситуацију. Неће вредети ако вам кажемо да се опустите, али зато уважите следећи савет: купите неколико маски које често можете да мењате и перете.

Стручњаци препоручују памучне маске.

Већина стручњака “навија” за памучне, односно од прозрачних тканина које се лако перу. Ипак, има и оних који дају предност једнократним маскама, али уз напомену да не бисмо смели да цео дан носимо једну, већ барем две.

Избегавајте да шминкате део лица који маска прекрива. Кожу одржавајте чистом, али немојте да користите пилинг. Људи често греше мислећи да треба да исуше акне, али то заправо може да доведе до тога да оне почну још више да избијају.

Прочитајте још: ПАРФЕМ није само да лепо миришете, он буди УСПОМЕНЕ и има још НЕВЕРОВАТНИХ предности

Тоник за лице
Помаже да скинете прљавштину и себум који нисте успели да уклоните уз помоћ средства за чишћење.

- Чак и ако имате масну кожу, веома је битно да не нарушите природну заштиту коже, јер влажна кожа спречава настајање осипа - каже Кејти Џе, америчка козметичарка. 

Оперите лице пре стављања маске и након њеног скидања. За то користите нежна, пенаста средства за чишћење. Ако имате кожу склону акнама или изузетно масну, користите средство за прање лица са салицилном киселином, која ефикасно уклања вишак себума и мртве ћелије коже, што спречава зачепљење пора.

Увече кориситте фластере за акне.

Упалу коже лица могу да спрече или ублаже још нека средства:

Балзам за усне
Ако су вам усне суве, а кожа око њих пуца, постоје посебни балзами који се не лепе за маску а чине да кожа буде хидратизована.

Хидроколоидни фластер:

Делује противупално, сасушује и најдубље цистичне бубуљуце и део коже око ње. У зависности од величине и тежине акне, можете да га оставите да делује током ноћи. Ујутру ће делови лица захваћени акнама бити глатки. Такође, ове фластере можете да користите и током дана, преко целог дела лица покривеног маском, а да то нико не примети.

Прочитајте још: У мору ботокса и силикона, ОВАКО сачувајте ПРИРОДНУ ЛЕПОТУ: 5 оријенталних бјути ритуала које вреди испробати!

Укратко, важно је да знате да се средства за негу коже захваћене маскнама разликују од оних којима третирате обичне акне.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas