Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Разлика између хормонских и бактеријских акни: Нису проблем само тинејџера

Проблем акни може да буде права борба

1678798075_shutterstock_577612447.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Акне су стање коже за које се обично сматра да погађа тинејџере, али то ипак није баш скроз тачно јер су акне честе и код одраслих.

- Уобичајено је погрешно схватање акни као тинејџерског порблемаа. Један од најчешц́их разлога због којих одрасле жене између 20 и 40 година, на пример, долазе у дерматолошку клинику је због акни. Подаци клиничког испитивања су открили да отприлике 50% жена у 20-им годинама, 33% жена у 30-им годинама, а 25% жена у 40-им пати од акни - објаснио је дерматолог Кристофер Буник за Јејл Медицине.

Као и код било ког другог медицинског проблема, откривање основног узрока је кључно за учење како се њиме управља, па је важно открити коју врсту акни имате. Иако можда мислите да су све акне исте јер доводе до бубуљица, разлог зашто се појављују могу вам дати назнаке за решење проблема. Два најчешц́а типа акни укључују хормонске акне и бактеријске акне.

Хормонске акне

Ако приметите да вам се бубуљице јављају око браде и вилице и погоршавају током ПМС-а и менструације, можда патите од хормоналних акни. Иако се хормонске акне могу појавити и код мушкараца, посебно током пубертета, најчешц́е се јављају као одговор на месечне промене у женском менструалном циклусу. Ово је посебно тачно током тинејџерских година, трудноц́е и менопаузе. Хормонске акне се јављају када ваша кожа производи превише себума или уља, као резултат брзе промене хормона, према Кливлендској клиници.

Вишак уља се меша са мртвим ц́елијама коже и природним бактеријама које се налазе на кожи и доводи до бубуљица, белих тачака, митесера, а понекад и до великих циста. Може бити тешко контролисати хормоналне промене, али мале промене у начину живота могу помоц́и у побољшању хормонских акни, као што су довољно сна, исхрана, избегавање високе влажности и загађења ваздуха, као и да никада не чачкате бубуљице или покушавате да истиснете митисере. У сваком случају препоручује се саветовање са дерматологом или козметологом.

Бактеријске акне

Док хормонске акне потичу од прекомерне производње уља, бактеријске акне су резултат вишка производње бактерија. Свако има бактерије на својој кожи. То је нормалан и неопходан део микробиома коже. Међутим, када се нагомилају бактерије, могу се мешати са уљем и мртвим ц́елијама коже и формирати бубуљице, пише Хеалтх Матцх.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas