Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
БОЛ

Прате га НЕСАНИЦА, висок притисак, ШЕЋЕР, проблеми са столицом, а СРБИ су спремни дуго да га трпе

Слаб, јак, краткотрајан или дуготрајан, бол увек упозорава на одређени здравствени проблем. Колико пута сте осетили бол а да нисте знали његово порекло?

1598262782_Depositphotos_229494270_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Због тога га никада не треба олако схватити, а поготово ако је константно присутан, односно ако са њим лежемо и будимо се. Бол може значајно да смањи квалитет живота. Слаби нормалну активност доводећи особу често до очаја и осећаја безизлазности.

Прочитајте још: ОПАСНИЈЕ од вируса: Корона појачала ПСИХИЧКЕ проблеме код људи

Да ли такво стање може да се ублажи, односно да ли постоји начин да се бол уклони, објашњава специјалиста анестезиологије са реаниматологијом др Иван Палибрк из Центра за терапију бола, начелник Одељења анестезије и реанимације Клинике за дигестивне болести Клиничког центра Србије.

Преноси се на породицу
Бол није заразна болест, али пате и чланови породице, при чему долази до испољавања њихових болести. Није реткост да током таквог стања дође до напредовања других болести код чланова породице који су исцрпљени бригом и негом оболелог. Слабе породице некада се уруше под теретом болести. Бол није проблем само једне особе. Лечећи га, помажемо целој породици и заједници.
Људи су спремни дуго да трпе бол...

- Уколико није реч о јаком и изненадном болу који захтева хитно јављање лекару, дуготрајан и стално присутан бол наши људи су спремни да трпе дуго, не схватајући да је његово присуство изузетно значајно - истиче др Палибрк.

Дуготрајно болови су увек опомена д се нешто дешава

Поједини дуготрајни болови представљају опомену да се у организму дешава нешто опасно, док други, код дијагностикованих болести, ремете нормалан живот болесника. Хронични болови, који подразумевају трајање дуже од три-четири месеца, увек су везани за болест која је озбиљна и тешка.

Прочитајте још: Течности за испирање уста могу смањити ризик од КОРОНА вируса, али постоји и ЛОША ВЕСТ

Не помажу увек лекови Фото: Депозит

Који је најјачи бол
Најјачи је бол услед раста тумора. Карцином панкреаса у томе предњачи. Процењује се да болове има око 60 одсто пацијената са малигном болешћу, међу којима чак 25 до 30 одсто трпи веома јаке болове.

- Важно је да пацијент уме што детаљније да опише болно место и на које делове тела се бол шири - објашњава др Палибрк.

Што се тиче симптома који прате бол најчешћи су висок крвни притисак, висок ниво шећера у крви, несаница, проблеми са столицом... Неки од ових симптома преносе и на чланове породице.

Бол увек може да се смањи, па и одстрани

- Бол увек може да се умањи, а у неким случајевима и потпуно одстрани, али је лечење дуготрајан процер - каже др Палибрк.

Прочитајте још: ПЕТ савета како се изборити са НАПАДОМ ПАНИКЕ: Кесу у џеп и откопчајте ДУГМЕ

Зато, већ више од пет година, постоји Центар за терапију бола у КЦС, настао на темељима двеју амбуланти за терапију бола. Једна амбуланта је оформљена у Клиници за дигестивну хирургију, а друга у оквиру Уролошке клинике. Обе амбуланте настале су као неопходност терапије бола тешких болесника. Углавном су то оперисани пацијенти код којих болест узима маха и шири се даље.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas