Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НИСТЕ СИГУРНИ ДА ЛИ ХРЧЕТЕ? Ових необични знакови могу да укажу да имате проблем током спавања

Хркање може да буде озбиљан здравствени, али и социјални проблем.

1702635686_416885_capture_f.jpg
Фото: Принтскрин/Yоутубе
Oglas

Особа често није свесна да хрче, иако ова појава може да буде симптом слип апнеје (sleep apnea) – потенцијално опасног стања у којем је дисање током ноћи заустављено на 10 или више секунди.  Стање може да буде проблем, ако особа живи сама и не зна да хрче.

Код жена се теже открива проблем

Уколико се не лечи опструктивна апнеа у сну је фактор ризика за развој хипертензије, болести срца, дијабетеса типа 2, депресије, може да буде узрок и ране смрти, наводи The American Academy of Sleep Medicine.

Битно је зато упутити особу која хрче на постојање проблема. Стручњаци указују на чињеницу да велики број особа има недијагностиковану и нелечену sleep apne-у. Наглашава се и да мушкарци лакше открију ово стање, јер је код њих sleep apnea често праћена громогласним хркањем. Код жена се теже запажа проблем, посебно ако хркање није изразито. Постоје ипак неки знаци који могу да нам укажу да хрчемо.

Ноћно знојење

Непријатно ноћно знојење некада је последица менопаузе, спавања у прегрејаној просторији, употребе лекова, или постојања болести као што су бактеријске инфекције, грип, кажу стручњаци Мејо клинике. Истраживања указују да је ноћно знојење, симптом код око 30 одсто особа које пате од слип апнеје. Тело не добија довољно кисеоника, па особе које се зноје и хрчу имају ниже нивое кисеоника у организму.

Учестало буђење

Учестало буђење из сна иницирано потребом за мокрењем често је последица конзумације већих количина пића пре спавања. У тежим случајевима ноћно мокрење је знак дијабетеса, високог крвног притиска, јавља се као последица употребе лекова, проблема са здрављем простате, наводе лекари Cleveland Clinic.

Уколико се, ипак, два пута у току ноћи будимо како бисмо ишли у тоалет, могуће је да патимо од слееп апнеје.  Истраживања наводе да око 50 одсто особа са слип апнејом пати од ноктурије.

Шкргутање зубима

Бруксизам је стручни назив за шкрипање, шкргутање зубима које се најчешће јавља током сна и може бити последица слип анпеје. Анксиозност и други психолошки чиниоци некада могу да кумују појави бруксизма, с тим да стручњаци углавном истичу sleep apneа -у као главни фактор због којег некада шкргућемо зубима у сну.

Према једној теорији која није до краја доказана, током спавања долази до опструкције дисајних путева, а у исто време тело се бори за дах тако што настоји да помери мишиће око уста и вилицу.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas